Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Geleneksel El Sanatları > Yöresel El Sanatları
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Yöresel El Sanatları Yörelerimize ait el sanatlarının tanıtımı

Bartın Yöresel Sanatı Tel Kırma

Yöresel El Sanatları kategorisinde açılmış olan Bartın Yöresel Sanatı Tel Kırma konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bartın Yöresel Sanatı Tel Kırma
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2134

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09.05.10, 15:17   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Bartın Yöresel Sanatı Tel Kırma

Bartın Yöresel Sanatı Tel Kırma

Ulusal Kültürümüzü yansıtan el sanatlarımızın en güzel örneklerinden olan Bartın yöresine ait gümüş tel kırma işlemesi araştırmalara göre 1890-1900 yılları arası ilk defa görülmüştür.İlk tel kırma işlemesini Bartın’ın Asma mahallesinde oturan katip kızı lakaplı Hatice Ağaçkıran tarafından yapıldığı sanılmaktadır.Bu nedenle tel kırma Bartın işi olarak anılmaktadır.
Tel kırma işleme tekniği ile diğer nakış tekniklerinden çok farklı ve görünüşü itibari ile de göz alıcı bir işleme çeşididir.Kumaş veya tül kasnağa gerilerek özel iğnesi ile işlenir. İplik olarak kullanılan tel işleme sonunda el ile bükülerek kırılır.Bu nedenle tel kırma adını almıştır.

Tel Kırma
Bartında tel kırmasız ev yoktur. Her evde mutlaka tel kırmaya rastlarsınız. Tel kırma işi, tüm işlemeler içinde gümüş ışıltısıyla kendini hemen fark ettirir. Elinize alınca hiç bir iplikten beklemediğiniz bir ağırlık hissedersiniz. Zira gümüş tellidir. İstenirse altın da olabilir. Ama 300 yıldır gümüşle yapılır.

17. yüzyıldan bu yana Bartında üretilen, sadece bu iş için kullanılan el yapımı iğneyle maharetli eller işler tel kırmayı. Tel kırma daha ziyade başörtüsü veya şal olarak yapılır. Evlerde masaların, sehpaların üzerine yayılır. Perde olur, sabah ışığına karışır. Siyah veya beyaz tül üzerine özel olarak kullanılan tellerle serpme ve çiçek motifleri işlenir.

Desenlerin isimleri de var. Kaymak Tabağı gökyüzünden düşen bir yıldızı anlatır, Sarhoş Sokağı ismi gibi yalpalaya yalpalaya yapılır ama işleyen için zor bir motiftir. Bartının temeli yumurta akıyla atılan ünlü Kemerköprünün adını alan motif mi dersiniz…
Çocukken dedem de, babaannem de, anlatırdı. Tarihi onlar da bilmez, yüz yıl önceymiş derlerdi. 100 yıl önce Bartına Ağustos ayında kar yağmış. Bunun üzerine örtünün dört köşesine iri güller, güllerin arasına da kar tanelerine benzer tel kırma işlenmeye başlamış. Motifin adı da, Gülün Üzerine Kar Yağdı olmuş.
İsimleri bilinmeyen onlarca motifi var tel kırma işinin. Usta eller işliyor. Eller çalışırken, hayal gücüyle oluşturulan motifler kuşaktan kuşağa geliyor.
Tel kırma işi hiç makas kullanılmadan yapılıyor. Tel birbirine kırdırılarak ilerletiliyor. Bu nedenle adı tel kırmadır. İşin öncesinde, öyle desen çizeyim, kopyalama yapayım gibi kolaycılık yok. En zorunu düşünün. Yani tam anlamıyla el emeği, göz nuru… Sabır ve dikkat gerekiyor.
Desenin bir yerinde bir iplik atlandı mı, hata, işleme bittikten sonra ortaya çıkıyor. Tel kırmanın önü ya da arkası yoktur. Yani her iki tarafı da kullanılır.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
bartın, kırma, sanatı, tel, yöresel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Avustralya Aborjinleri Mitolojisi Sanatı - Aborjin Sanatı - Aborjin Sanatı ve Müzik Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 03.10.12 23:59
Bartın Halk Eğitim Merkezleri Adresleri - Bartın Halk Eğitim Merkezleri Renklerin Dansı Eğitim Merkezleri 0 28.07.11 22:55
Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Bartın - Bartın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Renklerin Dansı Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri 0 25.09.10 01:48
Konya Yöresel El Sanatları Renklerin Dansı Yöresel El Sanatları 0 09.05.10 15:34
Yozgat Yöresel El Sanatları Renklerin Dansı Yöresel El Sanatları 0 09.05.10 15:28


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.