Sandro Botticelli Biyografisi
Sandro BOTTICELLI
(Alessandro di Mariano Filipepi)
(1445, Firenze - 1510, Firenze)
İtalyan ressam, desenci ve gravurcu.
Genç yaşta Fra Filippo Lippi'nin yanına girerek resim, desen ve geometri ogrendi. ilk yapıtlarından olan Güç, Judith ve Holofernes'de (1472, &Mac220;cu de Floransa, Uffizi Galerisinde) Lippi'nin ve Lippi'den sonra yanlarında çalıştıgı Antonio Pollaiolo ve Verrocchio'nun etkileri görülür.
1470 yılında daha ilk tablolarıyla büyük ün kazandı. özellikle Kahinlerin Tapınması (Uffizi) ve Madonna (Louvre Muzesi) bunlar arasında sayılabilir.
1481'de Papa Sixtus IV tarafindan Roma'ya davet edildi ve Roselli, Ghirlandaio ve Perugino ile birlikte Sistina Capellasının süslemesinde çalıştı. Burada Musa'nın yaşamını canlandıran 3 fresk ile İsa'nın Igvasi'ni yaptı. Bu eserlerinde zengin ayrıntılar görülür.
1480-1490 yıllarında, olgunluk döneminde Floransa'da Lorenzo de Medici'nin korumasında sanat çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemde La Primavera-İlkbahar (1478), Venüs'ün Dogusu (1484, Uffizi), Mars ve Venüs, Minerva ve Kentauros (1485, Uffizi, Floransa) gibi konusunu mitolojiden alan baş yapıtlar gerçekleştirdi. Bu arada, kiliseler, dinsel dernekler için tablo siparişleri aldı. Meryem'in Taç Giymesi (1488, Uffizi) bunlardan biridir.
Daha sonra zarif ve özgün kompozisyonlar içeren bir dizi Madonna resmi gerçekleştirdi. Bunlar arasında Şamdanlı Madonna (Berlin), Magnificat Madonna'sı (1485, Uffizi) ve Narlı Madonna (1487, Uffizi) sayılabilir.
1491 yılında tanıştıgı Savonarola'dan ve vaazlarından büyük ölçüde etkilendi. Son yapıtlarında bu vaazların yarattıgı çelişkilerin etkileri görülür. Pieta (1498, Munih Pinakothek'i), Carmih'a Geriliş (Cambridge, ABD), İsa'nın Dogumu (1500, Londra) bu eserler arasında sayılabilir. Ayrıca yogun anlatım gücü ve güçlü desenlerle Ilahi Komedya'yı resimlemiştir.
Botticelli, Ronesans resim sanatının gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Kendisini deliligin sınırına sürükleyen kaygısı, sanatına yön verdi. Uçucu ve coşkulu figurler çizmiştir. Ayrıca hastalık derecesine varan zerafet duygusu eserlerine kendine özgü şiirimsi bir hava verir. Yapıtlarında hareket ve duruşun inceligi, ince uzun bedenli, uzun boyunlu ve yüzünde ciddi bir ifade taşıyan kadının zarifligi zengin bir doku oluşturur. Dinsel konulu tablolar yapmış olsa da Botticelli, dinsel bir ressam degil güzellige tutkun bir ressam olmuştur.