Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı )
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) Türk Ressamların Biyografisi,Türk Ressamların Hayatı,Türk Ressamların Yaşam Hikayeleri...

Ali Sami Boyar Biyografisi

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) kategorisinde açılmış olan Ali Sami Boyar Biyografisi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ali Sami Boyar Biyografisi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2843

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05.02.09, 23:09   #1
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetAdmin
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 4
Mesajlar: 422
Konular: 414
Arrow Ali Sami Boyar Biyografisi

Ali Sami Boyar Biyografisi

Ali Sami Boyar

( 1880 - 1967 )

1880 İstanbul doğumlu sanatçı, 1898'da Heybeli Deniz Okulu'ndan diploma alarak deniz subayı oldu. Çocukluğundan itibaren giderek artan resim tutkusu nedeniyle Sanayi-i Nefise Mektebi'ne girdi. Birincilikle mezun olduğu okuldan sonra Deniz Okulu'nda resim öğretmenliğine başladı. 1909'da dünyanın sanat merkezi Paris'e gönderilen Ali Sami Boyar, ünlü ressam Cormon'un atölyesinde çalıştı. Türkiye'ye dönüşünde ise müzelerde çalışmış, İnas Sanayi-i Nefise'de (Kızlara Mahsus Güzel Sanatlar Fakültesi) profesörlük, Sanayi-i Nefise Yüksek Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Akademisi) hocalık ve müdürlük yapmıştır. İstanbul'un zengin abidelerinden camiler ve çeşmeleri konu alan tabloları ile ün yapmış bir sanatkârdır.
__________________
Admin
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03.08.11, 02:15   #2
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Ali Sami Boyar ( d. İstanbul 1880 ö. 1967 İstanbul )

Ali Sami Boyar ( d. İstanbul 1880 ö. 1967 İstanbul )

Resme ilgi duyması küçük yaşlarda başladı. Binbaşı Cemal Bey’in ortaokulda resim öğrencisi oldu. Hocasının destek ve teşviki resim alanında sürekli oldu. Bahariye mektebi’ne 1892 yılında girdiğinde resim öğretmeni olan Kaymakam Şükrü Bey’den yağlı boya ve sulu boya tekniklerini öğrenen Boyar, 1901 yılında teğmen rütbesiyle mezun olur olmaz Bahariye İnşaiye Resimhanesi’nde görevlendirildi. Beş yıl boyunca görevine bağlılığı ve verimli çalışmalarıyla üstleri tarafından takdir edildi. Bir yıl Rehber-i Tahsil Okulu’nda yaptığı resim öğretmenliğinden sonra, dönemin Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın özel izni ile şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan dönemin Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kayıt yaptırdı. Okulu birincilikle bitiren sanatçı, 1910’da Paris’e gönderildi. O dönemde Paris’te bulunan Çallı Kuşağı sanatçıları ile Güzel Sanatlar Akademisi’nde Cormon'un atölyesinde çalıştı. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla 1914 yılında yurda dönünce Yüzbaşı rütbesiyle ordudan ayrıldı.İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’ni kurarak; kız ve erkek bölümlerinin müdürlüğü görevlerinde bulundu. Eski eserler konusundaki uzmanlığı nedeniyle de şimdiki adı Deniz Müzesi olan Bahriye Müzesi’nin de müdürlüğü kendisine tevdi edildi.

Paris’te olduğu dönemde özel bir uzmanlık dalı olan mum heykel ve mulaj sanatını öğrendiğinden bu sanatı müzede uygulama fırsatı buldu. Müze kataloğunu hazırladı. Birinci Dünya Savaşı’nda, Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın emriyle Şişlide açılan resim atölyesinde aynı dönem arkadaşları Sami Yetik Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Namık İsmail, Ali Cemal ve Avni Lifij ile beraber çalışarak askeri kompozisyonlar hamasi tablolar yapıp tarihi konularda eserler verdi.

1922 yılında Halide Edip Adıvar’ın kız kardeşi Belkıs Hanım’la evlenen sanatçı, 1925 yılında açılan yarışmada birinci olduğu cumhuriyetin ilk pulları ve 1926’da ise ilk paraları kullanılmaya başlandı. 5 Aralık 1927 yılında piyasaya çıkan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kâğıt parası olan 1 TL’nin üzerindeki resmin de sahibi olan Boyar, iki defa gittiği Londra’da 1926'da sergi de açtı. Atatürk’ün emri ile kurulan Ayasofya Müze Müdürlüğü’nde çok yönlü çalışmalar yaptı. Yabancı uzmanlarca mozaikleri temizlenen müzede Mabedin Vaftiz Teknesi’nin bulunması dünyada geniş yankı buldu. 1944 yılında emekli olan sanatçı Türkçe ve İngilizce “Ayasofya” adlı bir de kitap yazdı.

Emeklilikten sonra kendini resme vererek serbest çalışan Boyar, Türkiye’de “Yedirme Kazı Resim Gravür” çeşidinin ilk yapımcısıdır. Suluboya eserlerinin büyüklüğü ile tanınıp; eserlerine duygu ve düşüncelerini kendine özgü bir sanat karakteri ile yaratmış olan gerçekçi bir resim sanatçı olup; suluboya, karakalem, pastel, tarama, yağlı boya teknikleriyle yapılmış pek çok eser veren ve eserlerinin büyük bir kısmı tarihi belgesel değer taşıyan Ali Samami Boyar’ın Portre, peyzaj ve natürmort başta olmak üzere hemen her türde resim yaptığı bilinmektedir.

Askeri Müze, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Deniz Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü gibi müzelerin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında özel resim koleksiyonlarında eserleri bulunmaktadır.


Sergileri

1926 Resim Sergisi Londra
1930 Resim Sergisi Paris
1931 Paris Karma Salon Sergisi (iki eserle)
“Borazancı” ve “Turgut Reis” isimli yağlıboya tabloları Askeri Müze koleksiyonu arasında bulunan sanatçının;




Eserlerinden Bazıları

Boru Eri,
İtfaiye Eri,
Güvertede,
Bir Erin Başı,
İnönü Portresi,
İstanbul’dan Limana Bakış,
Eski İstanbul,
Ayasofya Küpleri,
Şirket Vapuru,
Edirne’de Sokak,
Antalya Fener Burnu,
Fatih Burcu,
Ayasofya,
Üçüncü Selim Türbesi,
Boğazın Altın Işıkları,
Kürkçü Kapısı,
Kariye Camii,
Eski Türkler,
Edirne Civarı,
Köy Çeşmesi.




wikipedia
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ali, biyografisi, boyar, sami


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sami Baydar Resimleri - Sami Baydar Eserleri - Sami Baydar Tabloları - Sami Baydar Renklerin Dansı Türk Ressamların Eserleri 0 13.05.12 20:46
Sami Baydar Biyografisi - Sami Baydar Hayatı - Sami Baydar Kimdir? Renklerin Dansı Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 11.05.12 05:52
Ali Sami Boyar Resimleri/Eserleri/Tabloları Tualim Türk Ressamların Eserleri 0 09.02.09 06:16
Sami Yetik Biyografisi Admin Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 06.02.09 21:52
Pertev Boyar Biyografisi Admin Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 06.02.09 21:32


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.