Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı )
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) Türk Ressamların Biyografisi,Türk Ressamların Hayatı,Türk Ressamların Yaşam Hikayeleri...

Sami Yetik Biyografisi

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) kategorisinde açılmış olan Sami Yetik Biyografisi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sami Yetik Biyografisi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3893

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06.02.09, 21:52   #1
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetAdmin
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 4
Mesajlar: 422
Konular: 414
Post Sami Yetik Biyografisi

Sami Yetik Biyografisi

Sami Yetik

(1878-1945)



Türk resminde "Asker Ressamlar" olarak bilinen kuşağın son dönem temsilcilerinden Mehmet Sami Yetik, İstanbul'da doğmuştur. Babası, Asmaaltı tüccarlarından Hacı Reşit Efendidir. İlköğrenimini Şehzadebaşı Taşmektep'te yapmıştır. Ortaöğrenimi için Çiçekpazarı Rüştiyesi'ne ve Mülkiye İdadisi'ne devam etmiştir. Askerliğe olan ilgisi nedeniyle, Kuleli Askeri Lisesi'ne girmiştir. "Sami Yetik'in bu okulda resme olan ilgi ve beğenisi aynı zamanda sınıf arkadaşı olan Mehmet Ali Laga'yla tanışması ve buradaki resim öğretmeni Osman Nuri Paşa'nın desteğiyle artmıştır." 1896 yılında yükseköğrenimi için girdiği Harbiye'den subay olarak 1899'da mezun olmuştur. Daha önce resimlerini gördüğü ressam Hoca Ali Rıza'yla Harbiye'de karşılaşması sanatına yön verecek olan önemli bir gelişmedir. Harbiye'yi bitirdikten sonra Eyüp'teki Askeri Baytar Rüştiyesi'ne resim öğretmeni olarak atanmıştır.

Sanat Eğitimi :

Sami Yetik bir yandan resim öğretmenliği görevini sürdürürken, resim öğrenimi için Sanayi-i Nefise Mektebine girmiştir ve altı yıl süren eğitimin sonucunda birincilikle mezun olmuştur. Burada hocaları Osman Hamdi Bey, Salvatore Valeri, Joseph Warnia Zarzecki'dir. Meşrutiyet yıllarında Koca Mustafa Paşa Askeri Okulunda öğretmenlik yapan Yetik, kendi olanaklarıyla dönemin askeri müfettişi Tevfik Paşa'nın özel izniyle Paris'e gitmiştir.(1910) Paris'te çağdaşı olan pekçok Türk ressamı gibi Julian Akademisi'nde klasik anlamda bir resim eğitimi almış öğleden sonraları ise Ecole Pigie'de sanatını geliştirme olanağı bulmuştur. Yurda döndüğünde Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Mecmuası'nda resim ve sanat eğitimi konularında yazılar yazmıştır.

1912'de yurda döndüğünde Kuleli Askeri Lisesi'nde resim öğretmenliğine başladıktan hemen sonra Balkan savaşı başlamış ve Edirne cephesine katılmıştır. Savaşta yanında kendi gibi ressam olan Mehmet Ali Laga ile birlikte çok sayıda eskiz çalışmıştır. "Edirne'nin düşmesi üzerine iki ressam da esir düşerek, gittikleri Sofya'da da Akademi Müdürü tarafından fark edilene dek resim çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Birinci Dünya Savaşı'nda ise Boğaz Siperi'nde görev almıştır."

Sanatı :

Sanat eğilimi ilk resim öğretmeni Osman Nuri Paşa ile artan, sınıf arkadaşı Mehmet Ali Laga ile pekişen Sami Yetik'in sanatında en önemli dönüm noktası, çok beğendiği Hoca Ali Rıza'yla karşılaşmasıdır.
Hoca ile aralarındaki dostluk uzun yıllar devam edecek ve sanatçı onun ışıklı resimlerinden oldukça etkilenecektir. Sami Yetik Paris dönüşünde akademik anlamda bir eğitim almasına rağmen, ülkesinde verilen eğitimin eksikliklerine değinmiştir. Zaten asker kökenli olan ressam Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı'na katıldıktan sonra savaş konulu resimlere yönelir. "1917'de Celal Esat Arseven'in girişimiyle İstihbarat Dairesi Reisi Seyfi Paşa'nın desteğiyle açılan "Şişli Atölyesi'nde" ibrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail, Ali Sami Boyar ile birlikte görev almıştır:"
Sanatçının Balkan Savaşı'nda çalıştığı eskizlerinin etkisi, bu atölyede gerçekleştirdiği savaş ve kahramanlık konulu resimlerinde coşkun bir ruhla ve gerçekçi bir ifadeyle kendini gösterir. Kurtuluş Savaşı, cephane taşıyan köylü kadınlar, savaşta Türk askerleri gibi konuları resmettiği bu çalışmalarının hemen hepsi çok büyük boyutlu tablolardır ve çoğu bugün Askeri Müze, Resim-Heykel Müzesi ve Dolmabahçe Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır. İfadeyi vermeye yönelik romantik bir dışavurumun yoğunlaştığı bu resimlerde kalabalık figürlerin yerleştirilişi, açık koyu dengeleri ve arka plana yerleştirdiği mimari kalıntı ya da manzara öğeleri ile de klasik bir yoruma yaklaşır.

Sami Yetik çok az sayıda portre çalışmıştır. Onun üslubunun gelişim evrelerini daha çok İstanbul, Ankara, Bursa ve Edirne görüntülerini resmettiği manzaralarında algılarız. Bu resimlerde geniş ve keyfi fırça vuruşları, kalın boya dokusuyla ve renklerinin kurgusuyla lekeci bir yoruma ulaşmıştır. Sanatçı, bu türden yapıtlarını dönemin sanatçıları için uğrak bir yer olan Fatih, Kıztaşı'ndaki atölyesinde gerçekleştirmiştir.

Sami Yetik hiç kişisel sergi açmamış yapıtlarını her yıl gerçekleşen geleneksel Galatasaray ve Ankara sergileri'nde izleyicisine sunmuştur. Sanatçının "Akşam İstirahati" adlı resminin Amerika'da sergilendiği ve olumlu yorumlara sebep olduğu bilgilerdendir. Ayrıca eserlerinden bazıları Viyana sergilerine de katılmıştır. Edebi yönü ve devrin sanat hayatını ele alan yazıları, Türk ressamlarını tanıtmaya yönelik gerçekleştirdiği "Ressamlarımız" adlı bir cildi yayınlanmış eseri Sami Yetik'in bu yönünü gösteren izlerdir.
__________________
Admin
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
biyografisi, sami, sami yetik, sami yetik biyografi, sami yetik biyografisi, sami yetik eserleri, sami yetik hakkında, sami yetik hayatı, sami yetik kimdir, sami yetik özgeçmişi, sami yetik resimleri, sami yetik sanat hayatı, sami yetik yaşamı, yetik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hasan Sami Bolak Şiirleri Renklerin Dansı Türk Şairlerin Şiirleri 1 25.11.17 01:08
Sami Baydar Resimleri - Sami Baydar Eserleri - Sami Baydar Tabloları - Sami Baydar Renklerin Dansı Türk Ressamların Eserleri 0 13.05.12 20:46
Sami Baydar Biyografisi - Sami Baydar Hayatı - Sami Baydar Kimdir? Renklerin Dansı Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 11.05.12 05:52
Ali Sami Boyar Biyografisi Admin Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 1 03.08.11 02:15
Sami Yetik Resimleri/Eserleri Tualim Türk Ressamların Eserleri 1 23.10.10 02:43


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.