Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı )
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) Türk Ressamların Biyografisi,Türk Ressamların Hayatı,Türk Ressamların Yaşam Hikayeleri...

Sabri Berkel Biyografisi

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) kategorisinde açılmış olan Sabri Berkel Biyografisi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sabri Berkel Biyografisi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
8296

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06.02.09, 21:49   #1
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetAdmin
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 4
Mesajlar: 422
Konular: 414
Post Sabri Berkel Biyografisi

Sabri Berkel Biyografisi

Sabri Berkel


(1907 - 1993)


Sabri Berkel, yaşamı boyunca üretmiş ve eğitici kimliğiyle kendinden sonra gelen pekçok sanatçıyı etkilemiş bir kişiliktir. "Yeni sanat eski sanat diye bir şey yoktur. İyi ve büyük sanat, kötü ve küçük sanat vardır." diyen Berkel, sanatının her evresinde üst seviyede bir üretime yoğunlaşmıştır.


Sanatçı 1907 yılında Üsküp'te dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Osmanlı döneminden kalma Türk izlerinin mimari, kent dokusu, toplumsal yapı ve geleneklere işlediği Üsküp'te tamamlayan Sabri Berkel'in Türkiye'ye gelmeden önceki bir tarihte 1934'de yapmış olduğu Oto- Portre'sinde kendisini yetiştiği ve bir parçası olarak gördüğü kentin ve toplumsal dokunun önünde göstermesi dikkat çekicidir. Arka plandaki Üsküp görünümü Anadolu'nun herhangi bir köşesine yakın benzerlikler göstermektedir. Bu resimde, adeta, savaşların ve siyasetin ayırdığı ancak pekçok ortak paydanın birbirine bağladığı toplumun bir üyesi olduğunu vurgulamaktadır.


Berkel, Üsküp'ü ve onun ilk gençlik yıllarında üzerinde bırakmış olduğu etkiyi şu şekilde anlatmaktadır: "Üsküp'ü bilirsiniz. Çok pitoresk bir yerdir. Hiç değilse benim çocukluğumda öyleydi. Dar sokaklar, Sultan Mahmut Türbesi, Yahya Paşa Camii ve Saat Kulesi... Ressamlar için çok uygun bir yer. Zaman zaman yolarda onlara rastlar, nasıl çalıştıklarını yakından görürdüm. Ertesi gün aynı yerlerde resim yapma sırası bana gelirdi .Kağıt üzerine karakalemle yapılmış bu Oto-portre, aynı zamanda Berkel'in İstanbul'a gelmeden önce aldığı eğitim hakkında fikir vermektedir. 1927- 1928'de Belgrad Güzel Sanatlar Okulu hazırlık bölümünden diploma aldıktan sonra, Floransa Güzel Sanatlar Akademisi'nde Felice Carena atölyesinde çalışmış ve aynı akademide iki yıl fresk ve gravür dallarında eğitim almıştır. Bütün bunların yanı sıra rönesansın doğduğu bu kentin müzelerinde incelemelerde bulunmuş ve rönesans kültürünü yakından tanımıştır: "Rönesans çok büyük bir sanat... Bu büyük dahilerin yaptıkları muazzam eserlerle karşı karşıya kalmak, onların problemlerini öğrenmeye çalışmak kolay değildi. Bellini, Giotto, Piero della Francesca ve Fra Angelico'nun iman ve sevgi dolu sanatı, dünyayı adeta yeniden yaratan büyük Michelangelo, pentür ve teknik hususunda erişilmez Tiziano, büyük Leonardo, Rafael ve Donatello bana sanatın ne kadar büyük ve mukaddes olduğunu öğrettiler." Sanatçı 1935 yılında Türkiye'ye gelmiş ve aynı yıl Akademi salonlarında ilk kişisel sergisini gerçekleştirmiştir. Resimlerini gösterdiği Namık İsmail'in Sabri Berkel'in desen gücünden etkilenerek onu Akademi'ye asistan olarak almayı istemesinin sonucunda gerçekleşen sergi Berkel'in desen, yağlıboya ve özellikle Üsküp'teyken gerçekleştirdiği oyma baskı resimlerinden oluşmaktadır. Arif Dino, 21 Aralık 1935 tarihli Ulus gazetesinde, İstanbul sanat ortamına yeni katılan sanatçıyı şu şekilde tanıtmaktadır: "Resim sanatının seçkin ülkesi olan İtalya'dan memleketimize olgun bir kabiliyetle dönmüş olan Sabri Fettah'tan Türk sanatı hesabına çok şeyler bekleyebiliriz."


Cumhuriyet'in ilk yıllarında her alanda yetişmiş gençlere ihtiyaç duyulmaktadır ve ilk aşamada iki yıl kadar Ankara'da resim öğretmenliği yapan Sabri Berkel, 1939'da Levy'nin Akademi resim bölümünün başına getirilmesinin ardından gravür atölyesi asistanlığına atanmıştır.

d Grubu'na 1941'deki dokuzuncu sergiden itibaren katılan sanatçı, 1945 yılında Beyoğlu'nda Filarmoni Derneği salonlarında ikinci kişisel sergisini düzenlemiştir. 1947 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kitap basımı konusunda inceleme yapmak üzere Paris'e gönderilmiş, burada Lhote atölyesindeki çalışmaları izlemiş, Avrupa ülkelerinde gezi ve incelemelerde bulunmuştur. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da soyut sanat yaygınlaşmıştır ve Sabri Berkel'in renkli düzlemler halinde beliren biçimlere yer verdiği yeni resimlerinde soyut sanatın etkileri hissedilmektedir. d Grubu'nun son sergisinde yer alan Taksim Meydanı adlı çalışması bu yeni anlayışın örneklerinden birisidir: "Taksim Meydanı onu biçimin öz değerlerine gö türecek, soyut araştırmaların kapılarını açacak ilk yapıtı olacaktır.


Taksim Meydanı ile aynı üslupta yaptığı manzara ve natürmortlarında soyutlamaya yönelik ipuçlarını ortaya koyan Berkel, 1949- 1950'de kübist anlayışta ve belki de daha çok Cezanne etkili natürmort ürettikten sonra bütünüyle geometrik soyutlamaya yönelmiştir. Sabri Berkel, sanatının 1950'li yıllardan başlayarak gösterdiği gelişim çizgisi hakkında şu bilgileri vermektedir: "1950'den sonra Picasso, Matisse, Braque ve Bonnard gibi günümüzün sanatçılarının eserleri karşısında araştırmalar, çalışmalar yaptım. Resmi ikiye ayırdım: Alt yapı ve üst yapı. Nasıl bir yapı temelsiz olmazsa ve kendine göre hesapları, kuralları varsa sanat eseri için de böyledir... Resim sanatında, plastik anlamda şekillerin bir ritmi vardır. Şekilleri bir düzen içerisinde yerleştirmeliyiz ve birbirine bağlamalıyız."


1950'lerden sonra Türk sanatında yaygınlaşan soyut eğilimlerin resim alanındaki ilk önemli temsilcisi olan Sabri Berkel, 50'li yılların başında soyut- geometrik arabeskler adını verdiği bir dizi çalışmaya yoğunlaşmış, 1955'de kaligrafik- soyut düzenlemelere yönelmiştir. Resim yüzeyini; renk, biçim, mekan, ışık, çizgi, leke, düzlem gibi öğelerin bir kompozisyon içerisinde değerlendirilmesi doğrultusunda üzerinde kafa yorulması gereken bir denklem gibi algılayan sanatçı, bu tavrıyla pekçok çağdaşından ayrılmaktadır. Geometrik yada amorf renkli soyut biçimlerin birbirleriyle renk, şekil ve düzlem ilişkisi içerisinde değerlendirildiği eserleri Türk resminde soyut anlayışın ilk baş yapıtları olmuştur. 1950'li yılların başlarına tarihlenen Simitçi, Yoğurtçu ve Efe Başı gibi resimler bu dönemde ürettiği eserlerden bazılarıdır. "Sabri Berkel, kanımızca, sanatını sağlam bir klasik kültüre dayadığından çoğu ressamın rastgele yanaştığı soyutlamalarda en başarılı örnekleri sunmakta gecikmeyecekti."
Bundan sonra hayatının sonuna değin soyut anlayışa bağlı kalan Berkel, saf geometrik biçimlerden kaligrafik formlara, lekesel düzenlemelerden yerel motiflere değin çeşitli unsurları kullanarak soyut resmin ülkemizdeki en üretken temsilcisi olmuştur. 1949- 1974 yılları arasında Dekoratif Sanatlar Bölümü galeri öğretmenliği, 1965- 69 arasında ise Yüksek Resim Bölümü başkanlığı yapan Sabri Berkel 1961 yılındaki 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde Kompozisyon No I adlı resmiyle birincilik ödülünü kazanmıştır.


Sabri Berkel Eserleri
__________________
Admin
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 22.09.09, 22:00   #2
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Sabri Berkel (1907-1993)

Sabri Berkel (1907-1993)


Türk resminin çağdaşlaşmasında ve uluslararası tanıtımında önemli rol oynamış ustalarımızın başında gelir. Resim eğitimini Floransa'da yapan sanatçının eserlerinde klasik ilkeler, analitik ve akılcı yöntem egemen olmuştur. Resimlerinin coşkusu, derinliği ve her zaman beklenmeik yenilikler içermeleri Berkel'in sonsuz enerjisi ve mükemmelciliği ile ilgilidir.

Türk resminde ilk soyut denemeleri gerçekleştiren ve soyut resmin en özgün örneklerini veren berker yaşamı boyunca ilgisini resmin en temel sorunlarından ayırmamıştır. 1939 - 77 yılları arasında resim bölümü başkanlığı dahil, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde hocalık yapmış, çeşitli uluslararası bienal ve sergilerde Türk sergilerinin komiseri olarak görevlendirilmiş yurt dışında sergiler açmıştır.

Sanatını her zaman özel tutan, piyasa ve medyadan koruyan Berkel, büyük bir idealizmle Türkiye'ye yerleştiği 1935 yılından yaşlılığına kadar Türk sanatının gelişmesi için sorumluluklar yüklenmiştir. Resmin yanında bir çizim ustası da olan Berker, aynı zamanda çeşitli baskı tekniklerinde ürünler vermiştir. Berker'in resmi 1960 - 80 dünya resminin en nitelikli ve özgün örnekleri arasında yer alacak düzeyde olmuştur. Sanatçı eserlerini Ankara, İstanbul ve İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzeleri'ne bağışlamıştır,


Tarihli Biyografisi

1907 Üsküpde doğdu.
1927 Üsküp-Sırp Fransız Okulu (Ecola Franco-Serbe), Yugoslavya
1927-28 Belgrad Güzel Sanatlar Okulu (Umetnicka Skola), Yugoslavya
1929-35 Floransa Güzel Sanatlar Akademisi (Regia Accademia di belle arti), İtalya
1935 Türkiyeye yerleşti.
1936 İsmetpasa Kız Enstitüsü resim öğretmenliği, Ankara
1938 İstanbul Erkek Terzi Okulu ve Sultanahmet Kız Sanat Okulu resim öğretmenliği, İstanbul
1939 İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi gravür atölyesi asistanlığı
1961 22. Devlet Sergisi, Resim I. Ödülü
1981-88 İstanbul İstasyon Sanat Evinde Atölye Dersleri, Teşvikiye
1981 Dekorasyon Dergisi 3. Altin Palet Resim Yarışması "Yılın Sanatçısı" Ödülü
1984 Uffizi Müzesi bir portresini aldı, Floransa
1984 Kültür ve Turizm Bakanlığı Onur Ödülü aldı.
1991 "Devlet Sanatçısı" ünvanı aldı
1993 İstanbulda Hakkın Rahmetine kavuştu.



Kişisel Sergiler

1935 Güzel Sanatlar Akademisi, İstanbul
1945 "İstanbul Filarmoni Derneği", Galatasaray Lokali
1953 "İstanbul Filarmoni Derneği"
1957 Amerikan Haberler Merkezi, Beyoğlu, İstanbul
1962 Avusturya Devlet Basımevi Sergi Salonu, Avusturya
1963 Türkiye Büyükelçiliği Basın ve Turizm Ateseliği, Bern, İsviçre
1977 Retrospektif Sergisi, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi
1978 Galeri Baraz, Kurtuluş, 28 Nisan-30 Mayıs
1980 Den Haag, Pulchri Galerisi, Hollanda
1988 Tem Sanat Galerisi
1989 Retrospektif, AKM, İstanbul



Grup Sergileri

1940 İkinci Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Ankara
1941 "d-Grubu Sergisi", DGSA, İstanbul
1943 Üçüncü Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Ankara
1944 Devlet Resim ve Heykel Sergisi, Ankara
1945 "d-Grubu Sergisi", İsmail Oygar Galerisi, İstanbul
1945 8. Devlet Resim ve Heyel Sergisi, Ankara
1946 "Geçmisin ve Bugünün Türk Sanatı", Paris
1949 "Uluslararası Sanat Grubu Sergisi" Palazzo Carignana, Torono
1951 "9 Türk Ressamı", İstanbul Üniversitesi
1951 "Modern Türk Resmi Sergisi", Atina Sanat Dostları Cemiyeti
1954 "İhtihsal" – Yapı ve Kredi Bankası
1956 "28. Uluslararası Venedik Bienali"
1957 "4. Uluslararası Sao Paolo Bienali"
1957 "Tokyo Uluslararası 1. Gravür Bienali"
1958 "Venedik Bienali"
1958 "Lugano Uluslararası Gravür ve Desen Sergisi", İtalya
1960 "Viyana Türk Grafik Sanatları Sergisi", Avusturya
1961 "Devlet Resim ve Heykel Sergisi", Ankara
1962 Venedik Bienali
1964 "Çağdaş Türk Sanatı", Paris, Brüksel, Berlin, Viyana
1966 "5. Tahran Bölgesel Bienali"
1966 "Türk Grafik Sanatı Sergisi", Sofya, Bulgaristan
1966 "Çağdaş Türk Resmi Sergisi", Üsküp, Yugoslavya
1968 "Çağdaş Türk Grafik Sanatı Sergisi", Budapeşte, Zeged, Macaristan
1969 "10. Sao Paolo Bienali"
1970 "11. Buenos Aires Uluslararası Gravür Sergisi"
1975 "Inaugural Exhibition" (Açılış Sergisi) New York Üniversitesi, "Grey Art Gallery and Study Center", ABD
1977 "Galeri Baraz Koleksiyonu", Galeri Baraz, İstanbul
1981 "Türk Resminde Peysaj", Galeri Baraz, İstanbul
1981 "Türk Resminde Çıplak", Galeri Baraz, İstanbul
1982 "Türk Resminde Figür ve Portre", Galeri Baraz, İstanbul
1982 "Türk Kültür Değişimi İçinde Resim Sanatımız", Galeri Baraz Organizasyonu, Hisarbank Sanat Galerisi, İstanbul
1987 "Türk Resminde Modernleşme Süreci",Galeri Baraz Organizasyonu, AKM, İstanbul
1987 "Güncel Boyutlarıyla Resim Sanatımız", Galeri Baraz Organizasyonu, AKM, İstanbul
1989 "Büyük Sergi", Çağdaş Türk Ressamları, Galeri Baraz Organizasyonu, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara
1998 "Türk Resminde Soyut Eğilimler", Galeri Baraz Organizasyonu, AKM, İstanbul

__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
berkel, biyografisi, sabri, sabri berkel oryantalist çalışmaları, sabri berkel oryantalist çizim, sabri berkel oryantalist çizimleri, sabri berkel oryantalist eserleri, sabri berkel oryantalist resim, sabri berkel oryantalist resimleri, sabri berkel oryantalist tablo, sabri berkel oryantalist tabloları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sabri Akca Resimleri - Sabri Akca Suluboya Eserleri - Sabri Akca Suluboya Kar Manzara Renklerin Dansı Sulu Boya 2 03.01.12 19:31
Sabri Esat Siyavuşgil Şiirleri Renklerin Dansı Türk Şairlerin Şiirleri 0 22.08.10 23:40
Sabri Altınel Şiirleri Renklerin Dansı Türk Şairlerin Şiirleri 0 22.08.10 23:40
Sabri Berkel Eserleri Tualim Türk Ressamların Eserleri 0 22.09.09 21:52


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.