Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Fotoğrafçılık > Teknik Bilgiler/Dökümanlar
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Panoramik Fotoğraf Tekniği

Teknik Bilgiler/Dökümanlar kategorisinde açılmış olan Panoramik Fotoğraf Tekniği konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Panoramik Fotoğraf Tekniği
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2305

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11.02.09, 11:29   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Panoramik Fotoğraf Tekniği

Birçok fotoğrafçıda (profesyoneller dahil) panoramik çekim yapabilen makina yok. Bunun yerine elimizdeki 135 veya orta format makinalarla çekim yapmak zorundayız. Bu aşamada bilmemiz ve uygulamamız gereken bazı temel teknikler var. Fotoğrafımızım başarısı bu teknikleri uygulamamıza baılı.

1- Fotoğraf makinası KESiNLiKLE BiR ÜÇAYAĞA BAĞLANACAK. Kullandığımız üçayağın dengesini ayarlamak için su terazisi yoksa harici bir su terazisi kullanabiliriz. Fotoğrafçılardan makinaların flaş kızağına takılan su terazi bulabilirsiniz. Pahalı bir alet değil. (Ben sürekli kullanıyorum çok faydalı. Manfrottonun terazisi doğru göstermediği için işime yaramıyor.)

Su terazisi kullanarak kameranın tüm yönlerde yatayda; Ufuk çizgisine PARALELLiĞİNİN , düŞeyde; Ufuk çizgisine DEKLiğiniN? 90º olmasını sağlayın. Kamerayı 360º döndürdüğünüzde eksenin kesinlikle bozulmaması gerekir.

2- Panoramik çekim yapacağınız konunun MÜMKÜNSE! yataydan ve düşeyden ORTA NOKTASINI bulup kamerayı oraya yerleştirin. Fotoğrafları birleştirirken çok daha rahat edersiniz.

3- Kamerayı yatay olarak değil, DiKEY olarak ayarlayın. Yatay kadrajda filmin kenarlarına doğru gittikte perspektif bozulma olur. Bildiğiniz gibi genelde filmin görüntülediği açı ( Objektife bağlı olarak) yatayda, düşey açıdan daha fazladır. Bu nedenle perspektif bozulmalar daha belirgin olur. Dikey kadraj yapmanın bir faydasıda konunun daha fazla görüntüye doldurmaktır. Çünki yatayda bir çok kare çekeceğimize göre mevcut gurüntüyü dikey kadrajla yapmak daha doğrudur.

Kamerayı dikey kadraj olaçak konumda üçayaaa bağladınız. Konun yüksek veya alçak kısımlarının kadraj dı?ına çıkmamasına dikkat edin. Konuyu dışarıya taşırmayacak Mümkün olan en UZUN ODAKLI OBJEKTiFi seçin. Özellikle yüksek binaların olduğu çekimlerde perspektifteki en küçük bir kayma hemen belli olur.

4- Panoramik fotoğrafın ne kadar bir alanı kapsayacağını hesap edin. İlk kare nerden başlayacak, son kare nerde bitecek. Arada kaç kare olacak. Piyasada Panoramik çekimlerde kameranın eşit aralıklarda dönmesini sağlayan aparatlar var. (Yıllar önce aldım ama kullanmadım) BU aparat da yardımcı olabilir. Aparat olmadanda kare sayısını kolay tesbit edebilirsiniz.

Örneğin:Çekimi soldan sağa doğru yapmaya karar verdik. Birinci karenin yerini tesbit ettiniz. Bu kareyi 3 eşit parcaya bölün. Bunun için makinanın vizöründe kılavuz çizgiler yoksa, yumuşak uçlu ve silinebilen bir kalemle nokta koyarak belirleyebilirsiniz. ikinci kareyi, birinci karenin son 1/3 dilimini kapsayacak şekilde yerle?tirin. bu tekrarlarla son kareye kadar çekim yapın.

5- Panoramik fotoğrafta poz ölçümü ortalamaya göre yapılır. Yani 180º lik bir panoramada her yerin aynı açıyla ışık alması mümkün değil. Bu nedenle ilk kare ile son kare arasında ölçümler yapılır. Bu değerler üzerinden doğru poz hesaplaması yapılır. Çekimde kullanılması düşünülen değer Tüm KARELERE aynen uygulanır. Bu uygulama sonucunda bazı karelerde fazla pazlama yada az pozlama gibi durumlar olabilir.

6- Panoramik çekim Negatif yada Dia filme yapılacaksa, bir makara filmin içine çekim sığdırılmalı. Makinada bitmek üzere olan filme çekim yapmaya başlamayın. Panoramanın yarısı bir filme,diğer yarısını başka bir filme çekmek hatalı sonuçlar verir. Filmlerin seri numaraları farklı olursa sonuçta tutarsızlık olabilir. Tüm panoramik çekimin aynı yoğunluk ve değerde olması için karelerin aynı filme çekilmesi gerekir.

7-Baskıda da tüm karelerin aynı paketten çıkan kartda basılması gerekir. Baskının tamamını bir defada yapmak gerekiyor. Üç kare bastınız sonra bıraktınız. Ertesi gün gelip devam ettiğinizde baskılar arasında ton farkı olduğunu görürsünüz.
Dijital çalışan arkadaşlar için sorun yok

8- Baskılar bittikten sonra birleştirme işleminde çok dikkatli davranmak gerekiyor. Fotoğraf çekerken her karede fazladan çektiğiniz 1/3 lük dilimleri üst üste getirerek eşleşme sağlanmalı. Eşleşme sağlandıktan sonra tüm baskılar aynı genişlikte olacak şekilde kesilmeli. Bu fotoğraflar yan yana getirildiğinde bir birinin devamı olmalı ve birleştirme yerlerinde kayma olmamalı. ( Bir ipucu: iki fotoğraf arasında 1-2 mm boşluk bırakarak birleştirme yapmak muhtemel kaymaları tolere etmek için faydalıdır. Tecrübe edilmiştir

9- Hareketli cisimlerin konumlarına dikkat etmek gerekir. Uçaklar, Gemiler, arabalar, yürüyen insanlar,hayvanlar, Uçan kuşlar ve benzeri objeler birden fazla kareye girmemeli. Yada karelerin birle?im yerlerine denk gelmemeli.

10- Makinanızı MANUEL NETLEME ve POZLANDIRMA konumuna almayı unutmalın. Otomatik netlemede kalırsa, panoramik çekimde konunun size yakın yerlerinde netleme değişebilir. Buda baskıda sorun çıkarır.


Tek yapmanız gereken dikeyde sabitlediğiniz tripodunuza bağlı makinanızla yatay eksende hareket ettirerek çektiğiniz fotoğrafları, photoshop>file>automate>photomarge toolunu kullanarak birleştirmeniz. bu tool çok kullanışlı ve işini iyi yapan bir tool. CS3 te photomerge iyice geliştirilmiş durumda,

panaromik fotoğraflarda tavsiyem,
dikey kadraj kullanmanız, olabildiğince büyük alanları üst üste getirmeniz,(3te1 gibi) çekimi olabildiğince hızlı gerçekleştirmeniz,
ve en önemlisi genel ölçüm alıp manuel modda çekim yapmanızdır. tüm karelerin aynı perde hızı ve diyaframda olması çok önemli.
örneğin 5 fotoğraftan oluşan bir panorama çekiceksiniz. (1.2.3.4.5) 3.karede makinanızla genel ölçüm alın, mesela f/8 & 1/125 gibi bir değer vermiş olsun. diğer karelerdede aynı değerleri kullanırsanız bahsettiğiniz ton farklılıklarından kurtulursunuz.
çekimi raw yapıp, tüm fotoğrafları -1 0 +1 ev olarak kaydetip 3 farklı panaroma yapıp sonra photoshop>file>automate>merge to hdr tool u ile hdr yaparsanız bahsettiğiniz ton farkları hdr fotoğrafta hiç farkedilmez...


Bu Resim Formatlantis Tarafından Küçültülmüştür. Orjinal Hali İçin Tıklayın1020x550Bu Resmin Boyutları 230KB.


__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
fotoğraf, panoramik, tekniği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
One Stroke Tekniği Uygulaması - One Stroke Tekniği Videolu Anlatım TUAL Video/Flash Anlatımlar Dersler 0 10.05.12 20:19
Fototrek Fotoğraf Merkezi Telefon ve Adresi İstanbul - İstanbul Fototrek Fotoğraf Mer 7 Renk Sanat Galerileri 0 28.12.11 18:30
Panoramik Resimlerle Türkiye'den Manzaralar 7 Renk Manzara Resimleri 0 20.01.11 04:20
Panoramik Şehir Fotoğrafları 7 Renk Manzara Resimleri 0 20.01.11 03:40
Hat Sanatının Tekniği Tualim Hat ve Tezhip Sanatı 0 24.03.09 14:57


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.