Sanatta soyutlama ve soyutlaştırma nedir.?
Sanatta soyutlama ve soyutlaştırma nedir.?
SOYUTLAMA
Bir nesnenin özelliklerinden veya özellikleri arasındaki ilişkilerden herhangi birini tek başına ele alan zihin işlemi. Soyutlama, bilgi edinme süresinin en son merhalesini gerçekleştiren soyut kavramlar elde etmek için yapılır. Gerçekte ayrılmayan, düşüncede ayırmaktır. Soyut kavramlar elde edilmeden hiçbir olaya ve olayın özünün ve gerçeğinin bilgisine varılamaz. Her türlü fikir hayatının temeli olan kavramlar veya soyut ve genel fikirler, soyutlama yoluyla meydana getirilir. Bu bakımdan soyutlama, bilme süresinde gerekli olan bir metoddur.
Buna göre;
1.Gerçekte ayrılmaz olanı düşüncede ayırma eylemi (biçimi, rengi, boyutları, nesneden ayrı düşünme).
2.Geneli ve öz olana arınmış bir halde elde etmek için, özle ilgili olmayanı bir yana bırakmaktadır. Bir tasavvurun veya bir kavramın nitelik ve nispet gibi unsurlarını göz önüne alma***** dikkati doğrudan doğruya kavrama çeken düşünme eylemi, soyutlamadır. (meselâ üçgen kavramında üçgenin büyük, küçük, eşkenarlı veya dik açılı oluşunu dikkate almamak gibi).
Bir şeyin ayırt edici özelliklerinden birini düşünce yoluyla yalıtılmaya ve özelliği, nesnenin öbür özelliklerinden bağımsız olarak ele almaya dayanan düşünsel işlemde diyebiliriz.
Soyutlama somutun karşıt anlamı değildir. Daha çok belirlenmemiş durumdaki gerçekliği ifade eder. Yani kendini ortaya koyma sürecinin başında henüz kendinde bulunan gerçekliği belirtir. Bu anlamda soyut, salt ve yalın olanla özdeşir.
SOYUTLAŞTIRMA
Yüzey ya da hacim sanatlarında gerçek varlıklara gönderme yapan betilerin tanınamayacak derecede yalınlaştırılması. Üsluplaştırma işlemine benzer gibi gözükse de, ondan tümüyle farklıdır. Üsluplaştırma betiyi gerçek bir varlık olarak tanınabilirlikten uzaklaştırmaz. Ayrıca Soyutlaştırma tümüyle bireysel bir etkinlik olduğu halde, üsluplaştırmada genel toplumsal biçim kalıplarına uymak söz konusudur.
__________________
TUALİM
|