KAZANIMLAR:
2. Renklerin ışığa göre değiştiğini fark eder. 3. Bir rengin değerlerini kullanarak resim yapar.
4. Renklerin duygu ve düşüncelerle ilişkisini tartışır. 13. Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade eder.
AÇIKLAMA:Öğrencilerden bir renk seçmeleri istenir. Seçtikleri rengi neden tercih ettikleri hakkında konuşmaları sağlanır.
Öğretmen beyaz ve siyah rengi ortaya koyarak hangisinin ışığa, hangisinin karanlığa benzediğini sorar. Öğrenciler, tercih ettikleri boya malzemelerine göre seçtikleri rengi, farklı kaplarda önce beyazla, sonra siyahla ayrı ayrı karıştırarak ya da sulandırarak resim yaparlar. Bu çalışmayla bir rengin değerlerini elde etmiş olurlar. Çalışmalar bittiğinde, sınıf panosuna yapmış oldukları resimler asılabilir
erek : bir rengin açıktan koyuya olan tonal değerlerinin algılanması ve uygulamalarında kullanabilmesi
teknik :suluboya tekniği
süre : 40+40 =80 dk. (2 hf)
araç-gereç: 12 li suluboya,plastik su kabı,1 ince 1 kalın sb fırçaları,tenmizlik bezi,eski sünger,eski tişört,
vb.
işleniş : öğrencilerden seçtikleri renk doğrultusunda içerisine bayaz ve siyah ekleyerek üç ayrı plastik su kabında azlık çokluk miktarları farklılaştırılmış suların içerisine çok beyaz az siyah(diğerleri tam tersi konacak, ya da eşit miktarlarda bknz:H.Kılıçkan Okullarda resim ders kitabı) eklenerek bu karışımdan elde edilen sonuçlar öğrenci gözlemleyerek söyleyecek ve çalışmalarında kullanmadan önce bir deneme kağıdına sürmek yoluyla elde ettiği tondan memnun ise yapacağı çalışmada kullanacak... Bir uygulama örneği önceki yıllardan yapılmış ise sınıfa gösterilerek neler gözlemliyorsunuz ? diye sorulup,kendilerini ifade etmelerine olanak sağlanacaktır.(derste konu anlatımı sonrası eğer varsa klasik müzik açılarak çalışmalara başlanacak,öğretmen bu sürede öğrenciler arasında gezerek rehberlik edecektir.)
1.hf : her öğrenci resim kağıdına sevdiği bir objeyi ya da geometrik şekli zaman zaman büyüklü küçüklü serbest, zaman zaman iç içe HB resim k. ile fazla bastırmadan çizecek daha sonra bir parça sünger temiz suya batırılarak sıkılacak ve çalışılacak alana sürülerek nemlendirilmesi sağlanacak. Çalışmanın bir bölümünde 1. hf da üç farklı plastik kapta hazırlanan karışımlarla çalışılmaya başlanacak...ders süresinin bitimine beş dakika kala öğrencilere toplanmaları ve gelecek derste tamamlamak üzere malzemeleri getirecekleri belirtilir.
2. hf : ''evet,çocuklar,geçen hafta neler üzerinde durmuştuk? /belirtiniz..Yanlış dahi olsa öğrencinin sözünü kesmeden dinler, sınıfta söz alacaklar bittikten sonra yanlış ifadeler düzeltilerek daha dikkatli ve kendi aralarında konuşmadan kendilerini resimle bütünleştirerek çalıştıklarında daha doğru bir uygulama yapacakları açıklanır. bu sürede elde edilen tonlar ürün dosyasına eklenir..Ve valör teriminin anlamı yazdırılır.(gönderen :
tutku )
ÖRNEKLER: öğrenci çalışmalarındandır...
Günlük plan ektedir..