Türk Psikiyatri Tarih Müzesi : EDİRNE
Türk Psikiyatri Tarih Müzesi : EDİRNE
Orta çağda ve batılı ülkelerde ruhlarına şeytan girdi diye Akıl hastaları, insanlık dışı ağır işkencelere maruz bırakılır, hatta öldürülürlerken, bizimkiler, Edirnede Sultan 2. Bayezit'in 1488 de mimar Hayrettin'e inşa ettirdiği külliyenin DARÜŞŞİFA(akıl hastanesi) bölümünde MÜZİK'le tedavi ediliyorlardı. 1640 da bu DARÜŞŞİFA'yı ziyaret eden EVLİYA ÇELEBİ, seyyahatnamesinde: ruh hastalarının burada müzikle nasıl tedavi edildiklerini uzun uzadıya anlatıyordu. Müzikle tedavi, aslında Osmanlı Türk ruh hekimlerinin bir buluşu değildi. Fakat, bilimsel çalışmaları ile ruh hekimliği alanında da, çağdaşlarına göre yüksek düzeye ulaşmış Osmanlı Türk ruh hekimleri, hastaların müzikle tedavi konusunda bir hayli ileri gitmişlerdi. Yine EVLİYA ÇELEBİ'ye göre "müziğin insan ruhu üzerindeki olumlu etkisi konusunda yeteri bilgi ve deneyime sahip Darüşşifanın hekimbaşısı, hastalarına önce çeşitli müzik makamları dinletiyor, kalp atışlarının hızlanıp yada yavaşladığına bakıyor, yararlandıkları uygun melodiyi belirliyor, şikayetleri ve benzer hastalıkları bir araya getiriyor, Darüşşifanın müzik ekibine haftanın belirli günlerine konserler tertipletiyordu. EVLİYA ÇELEBİ, zihni açma, hafıza ve hatırları güçlendirmede İSFEHAN, aşırı hareketli, heyecanlı hastaları sakinleştirmede REHAVİ, sıkıntılı, karamsar durgun ve neşesiz hastalarada KUÇİ makamının iyi geldiğine seyyahatnamesinde belirmişti. Osmanlı Türk Ruh hekimleri tarafından bilimsel anlamda ve başarı ile uygulanan bu MÜZİKLE TEDAVİ günümüz modern psikiyatrisinde bir yenilik olarak gösterilmekte ve üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Bu tarihi gerçeği gözler önüne sermek için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları eğitim ve Araştırma Hastanesi Eski başhekimlerinden, RUH HASTALARINI READAPTAYON DERNEĞİ BAŞKANI Dr. Faruk BAYÜLKEM, ve dernek yönetim kurulu üyesi arkadaşları, Edirnedeki Sultan 2.ci Bayezit külliyesinin Darüşşifa bölümünde(TÜRK PSİKİYATRİ TARİHİ MÜZESİNİN) kurulabilmesi için Trakya Üniversitesi rektörlüğünden müsaade alınmasına karar vermiş, Rektör bu öneriyi memnuniyetle kabul etmiş ve işbirliğimiz hususunda her türlü desteğin verileceğini bildirmişlerdi.
Ruh hastalıklarını readaptasyon derneği yönetim kurulu üyeleri çalışmalara başlamış, takip ve sonuçlandırma hususunda konuyu öneren dernek başkanı Dr. Faruk BAYÜLKEM'e tam yetki vermiş, Onun bitmez tükenmez enerjisi ve özverili çabaları ile, hiçbir kurum kuruluş veya kişilerden maddi destek almadan öz kaynaklarla projeyi tamamlamayı başarmıştır.
Türk Psikiyatri Tarih Müzesi, DARÜŞŞİFA nın özgün ortamında ve döneminin tarihine uygun dekor ve köstümlerle (HEKİM BAŞİ), yardımcıları, hastalar, HANENDE(şarkı söyleyen), SAZENDE(saz çalanlar) hastalar, bakıcıları mankenlerle canlandırılmış, ışık ve ses düzenleri de ikmal edilerek 31 Ağustos 2000 tarihinde ve bir muhteşem törenle resmen açılmış, Trakya Üniversitesi Rektörlük hizmetine devredilmiştir.
__________________
TUALİM
|