Tualim.net
>
Tualim Resim Galerisi
>
Müzeler
İzzet Koyunoğlu Müzesi:Konya
Nickiniz
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Topluluk
Ajanda
Müzeler
Müzelerin Tanıtımı,Türkiye ve Dünyadaki Müze Tanıtımları...
Sosyal Linkler
Üye Listesi
Seçilene git...
İzzet Koyunoğlu Müzesi:Konya
Müzeler
kategorisinde açılmış olan
İzzet Koyunoğlu Müzesi:Konya
konusu , ...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İzzet Koyunoğlu Müzesi:Konya
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
2441
LinkBack
Seçenekler
Stil
21.06.09, 22:58
#
1
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
Tualim.Net
Tualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
İzzet Koyunoğlu Müzesi:Konya
İzzet Koyunoğlu Müzesi
A. R. İZZET KOYUNOĞLU (1316/1900 -23 Eylül 1974) Müze ve kütüphanenin kurucusu olan Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu, hayatını 1913 yılından itibaren kurmağa başladığı müze ve kütüphanesini daha da zenginleştirip, güzelleştirmekle geçirdi. Dünyanın ünlü müze ve kütüphaneleri arasında yer alan bu özel eserini, 4 Temmuz 1973 tarihinde, "Varlığını vatanına ve milletine veren kişi, insanların en mutlusudur ' diyerek hiçbir karşılık beklemeden Konya Belediyesi'ne
"hibe' etti. Koyunoğlu, görevini hakkıyla yerine getirmenin verdiği huzur içerisinde, Konya Üçler Mezarlığı' nda, annesinin yanındaki ebedi istirahatgâhındadır.
MÜZENİN TARİHÇESİ
A. R. İzzet Koyunoğlu'nun evi koruma altına alınıp, çevresi istimlâk edilerek, 3433 m2lik bu geniş alanda, bugünkü modern binası inşa edildi.
Bütün müze ve kütüphanesi buraya taşınarak, modern anlayışla düzenlenip, "Konya Büyükşehir Belediyesi A. R. İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi" adıyla, 2 Şubat 1984 tarihinde açıldı.
Müze iki ana katta, çeşitli bölümlerden meydana gelmiştir.
AVLU
Binanın dört tarafını kuşatan avlu, bahçe görünümündedir. Bu yeşil ortam içerisinde insan, hayvan büst, stel ve heykelleri; mezartaşları, şahideler; çeşitli dönemlere ait taş ve mermer kitabeler; değirmen taşları, lahitler, pişmiş topraktan yapılmış eşyalar yer almıştır.
ANADOLU MEDENİYETLERİ BÖLÜMÜ
Anadolu'da yaşamış toplum ve kültürlere ait eserler bu kattadır. Araştırma ve kazılarla ortaya çıkarılan çeşitli arkeolojik ve kültürel materyaller, kronolojik olarak sergilenmiştir.
İslâm öncesi ve İslami dönemlere ait paralar, sikkeler, kaymeler, T.C. Merkez Bankası'nın tam emisyon banknotları, modern müzecilik anlayışına uygun olarak ziyaretçilere sunulmuştur.
Burada, M.Ö. 9-7 binli yıllara ait eserler; Eski Tunç Çağı, Hitit, Friglerin el ve ev eşyaları; Emevi, Abbasi, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Beylikler, Osmanİı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birbirinden kıymetli materyaller de yer almıştır.
ETNOĞRAFYA BÖLÜMÜ
Türk-İslâm kültür, sanat ve medeniyetinin kıymetli materyalleri olan, çoğu halk sanatlarının nefis örnekleri, burada sergilenmiştir. Yüzyıllar boyunca el ve ev eşyası olarak günlük yaşantıda kullanılmış bu seçkin objeler arasında kadın ve erkek kıyafetleri, halı, kilim, cicim, sumak, kese, çorap, mendil, yağlık, peşgir, kumaş gibi dokumalar; ok, yay, kılınç ve ateşli silahlar vitrinlenmiştir.
Mezhep, tarikat ve fikri akımlara ait eşyalar, son derece ilgi çekicidirler. Ney, kudüm, bender, ud, saz gibi musîki âletleri; mıhlama, nakış, oya, gergef işleri; yatak, yorgan ve oda takımları seyredenleri, uzun zaman tünelinde dünden bugüne taşırlar. Mühürler, tesbihler; hokka, kahve, tütün, hamam takımları; zarif asa, baston ve şemsiyeler; antika saatler, pusulalar, kıble-nümalar; buhurdanlıklar, nargileler, mangallar, kahve değirmenleri; vazolar, kandiller, gaz lâmbaları, şamdamlar; çekmeceler, masalar, rahleler; süs ve mücevher kutuları, aynalar, taraklar; porselen çini, seramik, kristal, cam eşyalar, panolar, zevraklar; ağaç, taş ve metal oyma, kakma ve kesme işleri, telkâriler; kemik, fildişi, sedef, inci, mercan kakmalı, güzel ev ve mutfak eşyaları; takılar, süs malzemeleri; Nimet Uzluk, Lütfi F. Tuncel' in bağışladığı değerli el işleri, oyalar, nakışlar da burada teşhir edilmektedir.
ARŞİV BÖLÜMÜ
Çeşitli yazma ve basılı belgeler; gazete, dergi koleksiyonları, kupürler, kartpostal ve fotoğraf albümleri, taş plâklar burada koruma altındadır. İdari ve teknik bürolar da bu kattadır.
HAT SALONU
Doğudaki büyük salon Hat eserlerine ayrılmıştır. Çeşitli ekollere, dönemlere, usluplara, türlere ait birbirinden güzel hüsn-i hat (Calligraphie) örnekleri duvar ve vitrinleri süslemektedir.
İsmail Zühdü, Rakım, Hafız Osman, Imad, Aziz, Mustafa lzzet, Şefik, Sami, Yesari, Yesari-zâde gibi daha birçok ünlü hattatın şaheserleri, meraklılarına göz ve gönül ziyafeti sunmaktadır.
Minyatür, resim, ebrû, âhar, tezhip, katı', cilt sanatlarından nefis örnekler mühürler, yağlı boya tablolar, fermanlar, beratlar, hat bölümüne ayrı bir değer kazandırmıştır.
Bu katta ilmi toplantılar için düzenlenmiş 150 kişilik modern bir de salon vardır.
TABİAT TARİHİ BÖLÜMÜ
Çeşitli çağlara ait fosiller, silisler, taşlaşmış deniz hayvanları ve ürünleri; volkan bombası, taş, metal ve cam kalıntılar, eşyalar bu bölümdedir. MTA ve Etibank gibi kuruluşların araştırma ve kazılarda elde ettiği mineraller, vitrinlerdedir. Avcılar tarafından armağan edilen av hayvanları, çeşitli kuşlar, doldurulmuş örnekleriyle bölüm zevkle gezilmektedir.
__________________
T
U
A
L
İ
M
Bookmarks
Google
Etiketler
koyunoğlu
,
müzesikonya
,
İzzet
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Stil
Normal
Hybrid-Şeklinde gösterime geç
Ağaç şeklinde gösterime geç
Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz
Yok
Cevap Yazma Yetkiniz
Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz
Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz
Yok
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodu
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj
Konya Ereğli Müzesi
Tualim
Müzeler
0
21.06.09
23:10
Mevlana Müzesi:Konya
Tualim
Müzeler
0
21.06.09
23:03
Etnografya Müzesi : Konya
Tualim
Müzeler
0
21.06.09
22:46
Atatürk Müzesi:Konya
Tualim
Müzeler
0
21.06.09
22:45
Arkeoloji Müzesi : Konya
Tualim
Müzeler
0
21.06.09
22:43
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman:
08:50
.
Bize Yazin
-
Tualim.Net
-
Arşiv
-
Yukarı git
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread
Share on Facebook
Spurl this Thread!