Doğu ve Batı Mitolojisinde Tavuk - Mitolojide Tavuk - Mitolojilerde Tavuk
Doğu ve Batı Mitolojisinde Tavuk - Mitolojide Tavuk - Mitolojilerde Tavuk
Tavuk, kutsal sayılan bir kümes hayvanı olup eski Türklerde egemenlik simgesidir. Oguz Kaan sağ yanına kırk kulaç direk diktirip üzerine bir altın tavuk koyar; sol yanına da yine kırk kulaç direk diktirip üzerine bir gümüş tavuk koyar.
Eski Türklerin “12 Hayvanlı Takvimi” nde yer almıştır. Britanya'da eski bir inanışa göre yeni ay zamanı yumurtadan çıkan civcivler, digerlerinden daha hızlı büyürler.
Bunu ayın büyütme gücüyle dolu olmasına bağlarlar. Romalı askerler civcivleri kendileriyle beraber savaşa götürmüşler ve onların hareketlerinde bir işaret aramışlardır.
Buna dayanarak tehlikeye karşı tüylerini büyü yapmakta ya da tıbbi amaçlı olarak kullanmışlardır. Civcivlerintıbbi degeri çok daha önemlidir ve özellikle soğuk algınlıgının tedavisinde kullanılırlar.
Eski Türkler ve diger Ural kavimlerinde tanrılar için horoz kurban edilir. Bu daha çok kendilerine yeni ev yaptıranların uydukları bir kuraldır.
Buna göre, ev yapılırken evin belirli bir köşesine bir tanrı gelip yerleşir. Aile halkının mutlulugu ve refahı, bu tanrınınmemnun edilmesine bağlı oldugundan, daha evin temeli atılırken ev tanrısına düz beyaz bir horoz kurban edilir.
__________________
Gökkuşağı
|