İllüstrasyon Nedir?
Öğrencilerime ''illüstre'' ya da ''illüstrasyon''kavramını açıklarken hep...''siz hiç rüyaların resmini yaptınız mı?'',''illüstrasyon imkansızı,duyguları,özlemleri,hayal dünyasını resmetmektir''...demişimdir.Yaz günün de kışı anlatmaktır,ya da Yenizellanda'da yaşayan nesli tükenmekte olan özel bir hayvanı oraya gitmeden resmetmektir...
Bazen de ''Fotoğraf makinesi icadoldu,mertlik bozuldu...''diye düşünürüm.İllüstrasyonun fotoğraf makinesinin icadından çok önce kullanımını ''zorunluluk''olarak düşünsek te illüstrasyonun tadı ve vazgeçilmezliği günümüzde hala tahtını korumasından anlaşılabiliyor.
Daha okuma ve yazmayı öğrenmeden kokusunu aldığım resimli kitaplar,çizgiromanlar,ortaokul yıllarımda babamın biriktirmem için getirdiği pullar,sayfalarında dünyayı dolaştığım ''Milliyet Çocuk''dergileri ve içerisinde hiç illüstrasyon bulunmayan sinir bozucu ders kitapları...
İLLÜSTRASYON:Başlık, slogan yada metin gibi sözel unsurları görsel olarak betimleyen yada yorumlayan bütün unsurlara genel olarak "İllüstrasyon" adı verilir.
İllüstrasyonların hazırlanmasında geleneksel çizim ve boyama malzemelerinin yanı sıra, fotoğraf, kolaj ve bilgisayar tekniklerinden de yararlanılmaktadır. İllüstrasyonlar, kullanım alanları açısından üç grupta toplanabilir:
Reklam İllüstrasyonları
Bir ürün yada hizmeti tanıtma amacıyla yapılan bu tür çalışmalarda ayrıntı ön plandadır. Sinema, tiyatro ve konser afişleri, kaset ve cd kapaklan, turistik ilanlar, besin ambalajlan, basın ilanları, takvimler, tebrik kartlan, çıkartma ve etiketler; reklam illüstrasyonlarının uygulama alanları arasındadır. Moda illüstrasyonları da reklam illüstrasyonu içinde ele alınmaktadır.
Yayın İllüstrasyonlarıYayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder. Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metnin içeriği hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalı, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilmelidir. Gazete illüstrasyonlarında genellikle siyah-beyaz resimleme tekniklerinden yararlanılır. İllüstrasyonun bir sanat biçimi olarak en özgür uygulama alanı; kuşkusuz, çocuk kitaplarıdır.
Bilimsel ve Teknik İllüstrasyonlar
Botanik, tıp, zooloji, mekanik, jeoloji gibi uzmanlık alanları için öğretici ve tanımlayıcı amaçlarla yapılan ayrıntılı illüstrasyonlar bu grupta toplanabilir. İllüstratör; konu içinde daha önemli olanı vurgulamak için, gerektiğinde ayıklama, yalınlaştırma ve gerçeklik duygusunu etkilemeyecek abartma yöntemlerine başvurarak, bir fotoğraf makinesinden daha fazlasını yapmayı hedefler. Tıp illüstrasyonları; biyoloji ve anatomi bilgisi gerektirir. Mimari ve iç dekorasyona yönelik üç boyutlu duygusu veren görüntüler, bilgisayar yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Ahşap, tuğla, kiremit, çimento, gibi malzemelerle ilgili görsel bilgiler; birçok yazılımda hazır olarak bulunmaktadır. Grafik tasarımcı; afiş, basın ilanı, kitap kapağı, katalog, ambalaj, pul ve para gibi grafik ürünlerde değişik resimleme tekniklerinden yararlanır.
(FOTOĞRAF MAKİNASI VARDI DA BİZMİ ÇEKMEDİK..!!!)