İhsan Özsoy
1883 te kurulan Sanayi nefise ' de eğitim görmüş ; türkiyede heykel sanatının öncüleri sayılan grupta yer alan heykeltraşlarımızdandır;ihsan özsoy...
İhsan Özsoy (1867-1944). Sanayi-i Nefise'nin heykel bölümünün ilk öğrencisidir. Okula 1883'te girmiş, 1891 yılında birincilikle mezun olarak Paris'e gönderilmiştir. Orada önce Jean Baptise Gustav Deloye'nin atölyesine girmiş, daha sonra oradan ayrılarak Ecole Deus Beux-Art'a devam etmiştir.
1895'te eğitimini bitirerek dönmüş, 1897'de Asarı Atika (Arkeoloji) Müzesine antik eserler restaratörü olarak atanmıştır. 1908'de akademinin heykel bölümünün başına geçmiş, 1933'te emekli olmuştur. Günümüze kalan eserleri: Kadıköy Süreyya Sineması'nın sahnesi önündeki Dans Eden Çocuklar isimli friz ve iki uca yerleştirdiği iki figür, Resim Heykel Müzesi'ndeki Nimet hanım ve Osman Hamdi'nin kızı Salahur hanım portresidir. çalışmalarında natüralist bir anlayış hakimdir.
Sanayii Nefise Mektebi kurulduğu zaman, müdür yardımcılığı göreviyle birlikte Heykel bölümü’nün hocalığına da getirilen Yervant Oskan Efendi, uzun yıllar bu sanat dalına emek vermiş, öğrenciler yetiştirmiştir. Büyükbabası darphanede döküm ustabaşısı olan Yervant Oskan’ın heykelle ilgisi muhtemelen buradan kaynaklanır. Oskan Efendi, Roma ve Paris’te heykelin yanı sıra resim dersleri de alarak eğitimini pekiştirmiş, 1882 yılında da okuldaki görevine başlamıştır. Otuz iki yıllık emeğini göz önüne alarak öncülerin ilki Oskan Efendi’dir diyebiliriz.
İhsan Özsoy;Onun öğrencileri arasındadır.
(cemil cem büstü)
1914 yılı itibariyle İnas Sanayi-i Nefisesi’nde görev alan Özsoy, iki kurumun birleşmesiyle tekrar Sanayi-i Nefise’ye dönerek, 1933 yılında emekli oluncaya dek bu görevini sürdürür. İnas’ta 1920 - 24/25’e kadar müdürlük yapan Cemil Cem Bey’in büstünü de bu sırada yapar.