Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Güncel Sanat Haberleri > Güncel Kültür ve Sanat Haberleri
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Güncel Kültür ve Sanat Haberleri Sanatsal Yayınlardan Güncel Haberler,Duyurular

Siirt'te arkeolojik kazı

Güncel Kültür ve Sanat Haberleri kategorisinde açılmış olan Siirt'te arkeolojik kazı konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Siirt'te arkeolojik kazı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1856

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18.08.09, 21:12   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Siirt'te arkeolojik kazı

Siirt'te arkeolojik kazı

Kurtalan ilçesi Çattepe köyünde 1300 yıllık liman kalıntısı bulundu. EÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sağlamtimur, "Bu höyüğün temellerinin MÖ 6-7 binli yıllara kadar uzandığını düşünüyoruz" dedi.


Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Siirt'in Kurtalan ilçesindeki Çattepe köyünde yapılan kazı çalışmalarında 1300 yıllık bir liman bulunduğu bildirildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur başkanlığındaki ekibin Çattepe'de yaptığı kazı çalışmalarında, Ortaçağ'da bölgenin merkezi olan ve Arap seyyahların kitaplarında yer alan bir kentin kalıntılarına ulaşıldı.

Kazı Ekibi Başkanı Sağlamtimur, ekip olarak 8 yıldan beri Siirt yöresinde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Daha önce Botan Çayı kıyısındaki Türbe Höyük'te başlattıkları kazının tamamlandığını, 2007 yılında başladıkları Başur Höyük'teki kazının ise sürdüğünü anlatan Sağlamtimur, bu yıl da Kurtalan ilçesi Çattepe köyünde kazı çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Çattepe'nin Dicle ve Botan nehirleri ile vadilerinin birleştiği bir yerde 350 metre uzunluğunda 250 metre genişliğinde bir alan olduğunu anlatan Sağlamtimur, ''Bu höyük, stratejik ve ticari açılardan çok önemli bir geçiş noktası. Bu höyüğün temellerinin MÖ 6-7 binli yıllara kadar uzandığını düşünüyoruz. Yani zamanımızdan 8-9 bin yıl evveline uzanıyor ve kurulduğu günden bu yana da insanlar tarafından sürekli kullanılmış bir kent'' dedi.

Kazıda ortaya çıkan şehir kalıntısının Ortaçağ'da önemli bir merkez olan ve seyyahların kitaplarında anlatılan 3 mahallesi, yer altı çarşısı olduğu belirtilen Telafar kenti olduğunu belirten Sağlamtimur, şöyle dedi: ''Aynı zamanda Roma egemenliğinin uzandığı en uç nokta olan Çattepe Höyük'te MS 3-4. yüzyıllarda yapıldığını düşündüğümüz ve günümüzde bazı yerleri tahrip edilmiş bir sur var. Yine MS 700 yıllarında yapıldığını tahmin ettiğimiz ve höyüğün batı taraflarında yer alan 20 basamaklı bir limana ulaştık. Şu anda limanın kazı çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bu liman sayesinde burası bölgenin bir ticari merkezi konumundaydı. Buraya Diyarbakır'dan dahi Dicle Nehri üzerinden geliniyordu. Telafar kenti, MS 915-920 yıllarda meydana gelen yangında büyük tahribata uğramış ve MS 1000 yıllarından itibaren Hasankeyf'in bölgenin merkezi bir kenti haline gelmesiyle önemini kaybetmeye başlamış.''

Kazıların 16 akademisyen, 11 değişik üniversiteden 60 öğrenci ve 300 işçi ile sürdüğünü belirten Sağlamtimur, ''Bu kazılarımıza yurt dışındaki üniversitelerden de büyük ilgi var. Çalışmanın 10 yıl kadar süreceğini tahmin ediyoruz'' dedi. Sağlamtimur, ramazan ayında bir süre ara verecekleri kazı çalışmalarının daha sonra Kasım ayı başlarına kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

cumhuriyet.com.tr








__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
arkeolojik, kazı, siirtte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Siirt Şehrinin Adı - Siirt Şehrinin Mitolojik Hikayesi - Mitolojide Siirt Şehri Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 14.12.12 21:00
Siirt Halk Eğitim Merkezleri Adresleri - Siirt Halk Eğitim Merkezleri Renklerin Dansı Eğitim Merkezleri 0 30.07.11 20:25
Siirt Yöresel El Sanatları Renklerin Dansı Yöresel El Sanatları 0 09.05.10 15:33


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.