Doku ve Doku Türleri
Araçlar: Resim defteri, 2B, 3B resim kalemi, silgi
Yapılan çalışmalarda ince uçlu kalemlerle açık çizgiler, kalın uçlu kalemlerle koyu çizgiler elde edilmektedir. Çizgileri yan yana, üst üste kullanarak dokular elde edilir. Plastik sanatlarda, model kullanılan varlıkların yüzeyini kaplayan örtünün görünümü ve niteliğine doku denir. Doğadaki her maddenin yüzeyi bir doku ile kaplıdır.
Doku Türleri:
- Gerçek Doku:
Dokunma duyumuzla algıladığımız doku türüdür. Bu dokular genelde eşyanın niteliğini belirler. Kaygan, pütürlü, kabartma, düzgün gibi.
- Görsel Doku:
Görme duyumuzla algıladığımız doku türüdür. Herhangi bir eşyanın yüzeyindeki renk ve desenleri dokunma duyumuzla algılayamayız. Örneğin mermerin yüzeyinde görünen damar ve renkler, halının yüzeyindeki motifler ve renkler gibi.
- Değişken Doku:
Dış etkilenmelerle yüzey değişiminde görünen doku türüdür. Örneğin durgun bir su yüzeyine atılan taşın su yüzeyinde meydana getirdiği dalgalanmalar. Bu dokulara dinamik (hareketli) dokular denir.
- Mekanda Doku:
Boşlukta gözüken sonra kaybolan ya da şekil değiştiren doku türüdür. Örneğin sabun köpükleri, gazoz türü içeceklerin bardağa döküldüğünde meydana gelen kabarcıklar. Verilen bu bilgiler ışığında noktaları yan yana ve iç içe kullanarak dokular oluşturulmaktadır.