Türk Harf Devrimi Haftası ile İlgili Kompozisyon
Türk Harf Devrimi Haftası ile İlgili Kompozisyon
Türk Harf Devrimi Haftası Konulu Kompozisyon
Büyük Atatürk, özgürlük savaşırının ardından, Türk ulusuna yakışan, onu çağdaş uygarlığa yükseltecek devrimleri gerçekleştirme savaşma girişti.
Birçok devrimleri ele aldı. Bunların içinde çok önemli bir devrim vardı: O da Harf Devrimi idi.
Ulusumuz, o zamana kadar, okuma yazma Arapça harfleri kullanırdı. Bu harflerin öğrenilmesi çok güçlü. Bu yüzden de eğitim güçleşiyordu. Halbuki dilin akıcı, kolay yazılır ve anlaşılır olması halinde okur – yazar da o kadar çok olacaktı.
Atatürk, uzman bilim adamlarını topladı. Onlara, Türkçemizin yapısına en uygun gelen bir alfabe hazırlamalarını söyledi. 1927-1928 yılları içinde çalışan bir bilim kurulu, Latin Harflerinden oluşan bir Türk alfabesini ortaya çıkardılar.
Atatürk’ün de bulunduğu kurul, yeni Türk harflerim, Türk ulusuna sundu. Atatürk, İstanbul’da, Saraybumu’nda yapılan bir toplantıda bu yeni harflerimizi halka tanıttı. Halkımız da Atamıza ilk “Başöğretmen” adını verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi de, l Kasım 1928 tarihinde yeni harfleri onayladı.
Bir süre gazeteler hem eski hem de yeni Türkçe harflerle yazılarak çıktı. O tarihten sonra Arapçanın yerini Türkçe alfabe aldı. Bu yeni harfleri öğrenmek için okullar seferber oldu. Genç, yaşlı bu kurslara koştu. Türk milleti, büyük bir sevinçle yeni harfleri öğrenmek için geceyi gündüze kattı. Kısa zamanda yurtta okumu-yazma bilenlerin oranı arttı.
Her yıl l kasım günü bu devrimi kutlarız. Radyolarda, televizyonlarda önemli konuşmalar yapılır. Okullarda bu devrim işlenir. Gazeteler de harf devriminin önemi ele alır ve ulusça Büyük Atatürk’e bir kez daha teşekkür edilir.
|