Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Eğitim/Planlar/Dökümanlar > Belirli Günler ve Haftalar > Belirli Günler ve Haftalar Genel Bilgi
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Belirli Günler ve Haftalar Genel Bilgi Belirli Günler ve Haftalar Konulu Genel Bilgi - Belirli Günler ve Haftalar ile İlgili Genel Bilgi

Yoksullukla Mucadele Haftası 12 18 Aralık - Yoksullukla Mucadele Haftası Genel Bilgi

Belirli Günler ve Haftalar Genel Bilgi kategorisinde açılmış olan Yoksullukla Mucadele Haftası 12 18 Aralık - Yoksullukla Mucadele Haftası Genel Bilgi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Yoksullukla Mucadele Haftası 12 18 Aralık - Yoksullukla Mucadele Haftası Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1993

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12.12.11, 21:37   #1
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Belirli Gunler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetBelirli Gunler
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Nov 2010
Yaş: 54
Üye No: 1870
Mesajlar: 3.371
Konular: 727
Bulunduğu yer: İstanbul
Arrow Yoksullukla Mucadele Haftası 12 18 Aralık - Yoksullukla Mucadele Haftası Genel Bilgi

Yoksullukla Mucadele Haftası 12 18 Aralık - Yoksullukla Mucadele Haftası Genel Bilgi

Yoksullukla Mucadele Haftası her yıl 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan bir haftadır. Yoksullukla Mucadele Haftası kapsamında çevremizdeki yoksul insanları hatırlamak ve onlara yardım etmek amaçlanır. Bizlerde çevremizdeki yoksulları farkedip elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız.



Yoksulluk Nedir?
Geçinmekte çok sıkıntı çekilme durumu anlamına gelen yoksulluğun bir çok tanımı vardır. Yoksulluk (poverty) teriminin ilk anlamlı tanımı, 1901 yılında Seebohm Rowentree tarafından yapılmıştır. Bu tanıma göre yoksulluk, toplam kazançların, biyolojik varlığın devamı için gerekli olan yiyecek, giyim vBulletin. asgari düzeydeki fiziki ihtiyaçları karşılamaya yetmemesidir (Field 1983:51).

Yoksulluk kavramının tanımlanması, kavramın doğasındaki dinamik ve göreli karakterden ötürü oldukça güçlükler içermektedir. Kavramın tanımlanmasındaki ve buna bağlıolarak ölçülmesindeki güçlük, yoksulluğun çeşitli boyutlarının birbirinden ayrılarak incelenmesi yöntemiyle giderilmeye çalışılmıştır. Diğer bir ifadeyle, yoksulluğun, hangi 'yoksunlukları' içerdiğinin saptanmasını gerektirmiştir. Buna göre, temel olarak iki tür yoksulluk ortaya çıkmaktadır: Mutlak Yoksulluk ve Göreli Yoksulluk.



Mutlak yoksulluk; kişinin gelir ve tüketim harcaması bakımından sahip olduğu maddi güce bakılarak saptanmaktadır. Tüketim harcamalarına göre yapılan hesaplamalar, bir kimsenin günlük olarak alması gereken kaloriyi sağlayacak temel gıdaların gerektireceği harcamaya göre yapılmaktadır. Buna göre, en düşük maliyetli gıda harcamalarının parasal değeri bir yoksulluk eşiği oluşturmakta; gelir azlığı dolayısıyla bu eşiğin altında kalanlar 'mutlak yoksul' olarak nitelenmektedir. Mutlak yoksulluk yaklaşımı, kendi içinde pek çok sorun içermekle beraber; açlık sorununu da barındıran yetersiz beslenme koşullarıyla yüz yüze olan az gelişmiş ülkelerin yoksulluk durumunu tanımlamak için uygun görünmektedir(Şenses,2001:63).

Dünya Bankası, günlük geliri asgari 2400 kalori değerindeki besini almaya yetmeyen insanları, mutlak yoksul olarak tanımlamaktadır. Bu yaklaşıma göre, günlük bir dolarlık harcama seviyesi mutlak yoksulluk sınırını oluşturmaktadır. Günlük bir dolarmutlak yoksulluk sınırı, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılaştırılmıştır. Türkiye'nin dahil edildiği Doğu Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu grup için bu miktar dört dolardır(Seyyar, 2003: 39).



Bu bağlamda kişi başına tüketilen kalori düzeyine bağlı “mutlak yoksulluk” (absolute poverty) kavramı önemli bir göstergedir (DPT 2001:103).

Mutlak yoksulluk, insanın biyolojik olarak kendisini üretebilmesi için gerekli kaloriyi ve gerekli diğer besin bileşenlerini sağlayacak beslenmeyi gerçekleştirmeyen kişiler mutlak yoksul sayılmaktadırlar. Tanımın insanın biyolojik özelliklerini esas alarak yapılmış olması ona mutlaklık niteliği kazandırmaktadır. Göreli yoksulluk ise insanın bir toplumsal varlık olmasından yola çıkmaktadır. O toplumda kabul edilebilir en aşağı tüketim düzeyinin altında kalanlar göreli yoksul kabul edilmektedirler.

Günümüzde yoksulluk denildiğinde daha çok göreli yoksulluk kavramı anlaşılmaktadır. Mutlak yoksulluk için muhtaç (destitute) gibi daha özelleştirilmiş kavramlar yeğlenmektedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde ve daha sonraki yıllarda kabul edilen Avrupa Şartı gibi insan hakları belgelerinde insanın yaşam hakkı, onurlu yaşam hakkı olarak nitelenmiştir. Onurlu yaşam hakkı vurgulaması yaşam hakkının bireyin biyolojik yeniden üretimi düzeyinde düşünülmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle insanhakları belgelerinde gizil olan yoksulluk hattı (poverty line) anlayışının da göreli yoksulluk anlayışı üzerinden tanımlandığı-söylenebilir.

BM çevrelerinde yoksulluk kavramının operasyonalize edilebilmesi için “basic needs” (temel gereksinme) kavramı geliştirilmiştir. 1976 yılında Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) küresel konferansında ayrıntılı olarak tanımlanan temel gereksinmeler kavramı daha sonra Dünya Bankasınca da benimsenmiştir.



Yoksulluk Sorunu ve Nedenleri
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama anlamına gelmektedir. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir. Ancak kimi gelişmiş ülkelerde bu tanımın standartlarında değişiklik görülmektedir.

Yoksulluğun Nedenleri
Yoksulluk, ülkeden ülkeye veya coğrafyadan coğrafyaya değişik nedenlerle ortaya çıkabilir.



Yoksulluk ve bolluğun oluşturduğu uçurumun en bariz örneklerinden Bombay - Hindistan

Ekonomik Nedenler
Yoksulluğun bariz nedenlerinden olan ekonomik nedenler arasında işsizlik en başta yer almaktadır. Koşulların yetersizliğinden seçilen kalitesiz yakıtlar, oluşturduğu çevresel sorunlarla, yoksulluğa mekan oluşturmaktadır. Artan gıda fiyatları ve öte yandan gerçekleşen gıda israfları, yoksulluğu tetiklemektedir. Ekonomik yetersizlikler nedeniyle sulamada yapılan su israfları, açtığı tahribatsonucunda yoksulluğu tetiklemektedir. Ayrıca devletler arasındaki ekonomik sürtüşmeler/yarışmalar ülke halklarını zor durumda bırakmaktadır.



Çevresel Nedenler
Yoksullaşmanın en bariz belirtilerinden olan çevresel nedenlerin başında, doğal afetler, çölleşme, kuraklık gibi doğal etkenler gelebildiği gibi; aşırı otlatma, ormanların tahrip edilmesi gibi insan tahribatı sonucunda oluşan doğal yıkımlar da yoksulluğa neden olabilmektedir. Bunun yanında, yoksulluğa, coğrafik özellikler de neden olabilmektedir. Örneğin; enerji üretimine veya tarıma elverişli olmayan bir bölgede yoksulluk görülebilmektedir. Kimi zamanlarda, tarımın elverişli olduğu bölgelerde kullanılan yanlış gübreleme, aşırı su israfı, bölgede kıtlığa ve yoksulluğa neden olabilmektedir. Zira, suyun ve besinin yetersiz olduğu bölgelerde yoksulluk kaçınılmazdır.

Toplumsal Nedenler
Aşırı nüfus artışı yaşanan ülkelerde yoksulluğun önemli bir sorun olduğu bilinmektedir. Özellikle doğum kontrol konusunda bilinçsiz ve yetersiz bir ülke, aşırı nüfus artışlarına ve çarpık kentleşmeye yol açabilmektedir. Beyin göçleri ve tarihteki yönetimbiçimleri insanları ve toplulukları yoksul bırakabilmektedir. Ayrıca savaşlar, soykırımlar, toplumları uzun süre muhtaç bırakabilmektedir.



Afrika'da 1960'ların sonlarında yaşanan iç savaş sırasında yoksul bir ailenin kızı

Siyasi Nedenler
Siyasi politikalar, büyük yoksulluklara neden olabilmektedir. Özellikle izlenen yanlış politikalar, tarıma ve ağaçlandırmaya yapılan düşük destek, sanayinin çarpıklaşması, kirlilik, yoksulluğu baltalamaktadır. Eğitime verilen desteğin çok az olması, yoksul bir nesil yetişmesine neden olmaktadır. Ülke yönetimlerindeki yozlaşmalar vebelirsiz politikalar, Nijerya gibi ülkelerde yaşanan yoksulluğun baş sebepleri arasındadır. Yolsuzluklar, yoksulluğun temel nedenlerinden biri olduğu gibi sömürge devletlerinin bir ülkede varlığı, halkın var olduğu kaynakların da sömürülmesine ve insanların bolluk içinde aç yaşamasına neden olmaktadır.
Belirli Gunler isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
12, 12 18 aralık yoksullukla mucadele haftası, 18, aralık, bilgi, genel, haftası, mucadele, yoksullukla, yoksullukla mucadele haftası, yoksullukla mucadele haftası 12 18 aralık, yoksullukla mucadele haftası genel bilgi, yoksullukla mucadele haftası hakkında bilgi, yoksullukla mucadele haftası ile ilgili bilgi, yoksullukla mucadele haftası konulu bilgi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yoksullukla Mucadele Haftası Konulu Şiirler - Yoksullukla Mucadele Haftası ile İlgili Belirli Gunler Belirli Günler ve Haftalar Konulu Şiirler 10 13.12.11 00:57
Yoksullukla Mucadele Haftası ile İlgili Konuşma Metni - Yoksullukla Mucadele Haftası Belirli Gunler Belirli Günler ve Haftalar Konulu Konuşma Metni 0 12.12.11 23:47
Yoksullukla Mucadele Haftası ile İlgili Kompozisyon - Yoksullukla Mucadele Haftası Belirli Gunler Belirli Günler ve Haftalar Konulu Kompozisyonlar 0 12.12.11 22:51
Yoksullukla Mucadele Haftası Konulu Özlü Sözler - Yoksullukla Mucadele Haftası ile Belirli Gunler Belirli Günler ve Haftalar Konulu Özlü Sözler 0 12.12.11 22:33
Yoksullukla Mucadele Haftası ile İlgili Resimler - Yoksullukla Mucadele Haftası Konu Belirli Gunler Belirli Günler ve Haftalar Konulu Resimler 0 12.12.11 22:02


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.