Yangından Korunma Haftası
Yangından Korunma Haftası
24- 30 Eylül
İnsanlık, zaman zaman büyük felaketlerle karşı karşıya kalmıştır.Deprem, sel, yangın bu felaketlerin başında gelir.
İnsanoğlu bu felaketlerin zararını en aza indirmek için yüzyıllar boyu çalışmalarda bulunmuş, çeşitli önlemler almıştır.
Depremin nerede, ne zaman olacağını bilemeyiz. Bu nedenle bu konuda tedbir de alamayız.Ancak depreme dayanıklı, sağlam binalar yaparak depremin vereceği zararı azaltabiliriz. Yine sel felaketinin sebep olacağı zararlar da çeşitli önlemlerle azaltılabilir. Ağaçlandırma, seli önlemede önemli bir tedbirdir. Derelerin ıslah edilmesi, barajların yapılması da selin önlenmesinde etkili olur.
Yangın felaketi, bilindiği gibi insanların bilgisizliği, dikkatsizliği ve beceriksizliği sonunda meydana gelir. Yani insan faktörünün etkili olduğu bir felakettir yangınlar. Bu da niçin yangın haftasının önemli olduğunu bize göstermektedir. İnsanlar bilinçlendikçe yangın olaylarının da azalacağı açıktır.
İnsan hayatında; hava, su, ateş büyük önem tutar.
Ateşle ısınır, yemek pişiririz. Ne var ki ateşin kontrol edilememesi büyük tehlikeler oluşturabilir, yangınlara sebep olabilir. Yangınla elimiz, vücudumuz yanıp zarar görebilir. Evimiz, mahallemiz yanıp kül olabilir.Can ve mal, maddî ve manevî acılar ortaya çıkabilir. Bu nedenle ateşi kontrollü kullanmalıyız.
Elektrik prizinde unutulan ütü, fırın,soba yakılırken kullanılan gaz yağı, benzin evde yangın çıkmasına sebep olabilir.
Yangın çıktığında paniğe kapılmamalıyız.Öncelikle elektrik sigortası, doğalgaz kapatılmalı, ardından 110 nolu telefona haber verilmelidir. Ateş üzerine kum, toprak, su dökülmelidir. Akaryakıt yangınlarında yangın söndürme tüpleri kullanılmalıdır.
Çakmak kibrit ve sobayla, elektrik düğmeleriyle oynanmamalı, sobalar kurulmadan önce borular ve bacalar temizlenmelidir. Yanan kibrit ve sigara gelişigüzel yerlere atılmamalı.Piknik ateşi söndürülmeden piknik yerinden ayrılmamalı, ormanda ateş yakılmamalı. Yanan ocakta yemek unutulmamalı.
Eskiden yangın söndürme çok daha zordu. İtfaiye teşkilatı yoktu. Yurdumuzda ilk itfaiye 1714 yılında Tulumbacılar adıyla kuruldu. Tulumbacılar, Yeniçeri ocağına bağlıydı.
Yangın söndürme işi, 25 Eylül 1923’te belediyelere verildi.
İtfaiye teşkilatı, günümüzde yeni ve gelişmiş araçlarla modernleşmiştir. Haberleşme telsiz ve telefonla kısa sürede yapılabilmektedir.
Yangın haftası nedeniyle 24 – 39 Eylül tarihlerinde çeşitli programlar düzenlenmekte, itfaiye teşkilatları kamu kurum ve kuruluşlar ile okullarımızda yangın söndürme uygulamaları yapmaktadır.
Okullarımızda da bu hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenir. Yarışmalar açılır, okul duvar gazetelerinde konuyla ilgili yazılar, şiirler yayınlanır.
Refik Selimoğlu
__________________
TUALİM.NET
|