Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile İlgili Genel Bilgi - Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile İlgili Genel Bilgi - Dünya Sigarayı Bırakma Günü Hakkında Genel Bilgi - 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü - Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Dünya sağlık örgütüne(WHO)üye ülkelerde ve ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü olarak belirtilmiştir. İnsan ve toplum sağlığının en önemli düşmanı sigaradır. Bilimsel olarak tespit edilmiş içinde 50'den fazlası kanser yapıcı,4000' den fazla kimyasal madde bulunan sigaranın en küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmekte. Halk sağlığı açısından en önemli bir sorun olan sigara tüketimi ve sigara dumanına maruz kalmanın; sigaraya bağlı kanserler nedeniyle ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden oluğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir.Sigara ile kanser ilişkisinin açık olduğu kanıtlanmıştır.Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere oranla 15-25 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır. Sigara içenlerde ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazladır. Sigara içenler içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir. Sigara bırakıldığında sigaranın neden olduğu hastalık risklerinin çoğu azalır. Şu anda sigara içenlerin bırakmaları desteklenirse önümüzdeki 50 yıl içinde gerçekleşecek milyonlarca ölüm engellenebilir. Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü.Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın.Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın…
İnsan ve toplum sağlığının en önemli düşmanı sigaradır. Sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile her yıl; Ülkemizde 120 bin, dünyada 4 milyon insan ölmektedir. Ülkemizde yaklaşık 24 milyon kişi sigara içmekte, sigaraya harcanan para 10 milyar doları bulmaktadır. Sigaranın neden olduğu hastalıkları tedavi için 5 milyar dolar harcanmaktadır. Bebek ölümlerine, yangınlara çevre kirliliğine neden olmaktadır. İşgücü kaybına neden olmaktadır. sigara kağıdında kullanılmak üzere 4 milyon ağaç kesilmektedir. Tüm gelişmiş ülkelerde sigaraya yasaklar getirilmekte olumlu sonuçlar alınmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tüketim azalırken az gelişmiş ve yoksul ülkelerde hızla artmaktadır. Bu nedenle; toplum önderlerinin, öğretmenler, subaylar, polisler, sanatçıların gençlere iyi örnek olmak adına sigarayı bırakmaları eğitim kurumlarında bu konunun işlenmesi gerekmektedir.
|