Bağlama Batik Nasıl Yapılır?
Gerek malzeme gerekse uygulama biçimi açısından daha ekonomik ve kolay bir yöntemdir.Bu yöntemin avantajlarından birisi de her türlü kumaşa uygulanabilir olmasıdır.
Bağlama batiğin uygulanışı temelde aynı olup meydana çıkan değişik desenler tamamen düğüm ve bağlama şekilleriyle ilişkilidir.
Yani kumaş üzerine attığımız düğümlerin ve bağlamaların yerleri ve biçimleri değiştikçe ortaya değişik desenler çıkacaktır.Kumaş bağlamak için çeşitli nitelik ve kalınlıkta bağlardan yararlanılır.
Kullanılacak kumaşın büyüklüğü belirlendikten sonra istenilen şekilde düğümlenir,değişik renklerde kumaş boyası hazırlanır.Boya daima ılık olarak uygulanır.Kumaş önce istenilen renkteki boyaya batırılır,boyanın içinde bir süre tutulan kumaş ,akar suda iyice çalkalanır,boyanın iyice akması sağlanır.Yıkama işlemi bittikten sonra düğümler ve bağlamalar çözülerek kumaşın kuruması beknenir.Kumaş kuruduktan sonra tekrar değişik bağlamalar yaparak aynı işlemler değişik renkler için tekrar yapılır.
Boya ilave edeceğimiz suyun tuz ilaveli olmasına dikkat etmeliyiz. Boyamız kaynarken kumaşınızı hazırlamalısınız. Örneğin, bir eşarp yaparken çepeçevre kenarlarını avcunuzun içinde pili pili toplayıp bağlayın. Böylece kumaşınıza boydan boya bir kenar yapmış olacaksınız. Yumru halde bir tutam kumaş alıp, orta yerinden sıkıca boğarsanız deseniniz bir güle benzer