Bursa Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
Bursa Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
TARİHÇE
Okulumuz 1990-1991 yılında Bursa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde eğitim öğretime başlamıştır. 1992-1994 yılları arasında Fatih Lisesi'nde, 1994-1997 yılları arasında Ali Osman Sönmez Teknik Lisesi'nde, 1997-2003 yılları arasında ise Muradiye Lisesinde eğitim verilmiştir.
2003-2004 Eğitim - Öğretim yılında, T.E.V (Türk Eğitim Vakfı) ve Mehmetçik Vakfı'nın katkılarıyla yaptırılan Ertuğrul Mahallesi'ndeki kendi binasına taşınmıştır. Halen Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi adı ile eğitim-öğretime devam etmektedir.
VİZYONUMUZ
Ait olduğu toplumun kültür yaşamına duyarlı olabilecek, evrensel sanatı yorumluyabilecek;
Geleneksel sanatı, evrensel sanata taşıyabilecek, uygar, özgüvenli, özgür düşünen gençler yetiştirmek.
MİSYONUMUZ
Okulumuzun Bursa’da bir sanat, kültür ve eğitim merkezi durumuna gelmesini ve bu alanda evrensel sanatın gelişimine katkıda bulunmasını sağlamak için kararlıyız.
OKULUMUZA GİRİŞ KOŞULLARI NELERDİR?
Başvuru formları ve sınav duyurusu, Milli Eğitim Bakanlığınca tüm ilköğretim okullarına gönderilmektedir. (Başvuru formunu buraya tıklayarak da alabilirsiniz)
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'nde mesleki müzik ve resim eğitimi verilmektedir. Bu okullara, ilköğretim okulu ikinci kademe 8. sınıf kısmında öğrenim gören öğrencilerden:
- İlköğretim okulunu o yıl bitirmiş olan,
- Diploma notu en az 3.00 ve; girmek istediği alanla ilgili dersin 4. 5. 6. 7. 8. sınıflarına ait yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olan öğrenciler başvurabilirler.
Bu koşullara uyan öğrenciler:
- Kendi okul idarecilerince onaylanmış başvuru formu,
- İki adet vesikalık fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ile ön kayıt için okulumuza başvurabilirler.
Bildirilen tarihlerde adaylar arasında yapılan müzik ve resim özel yetenek sınavında, ilk 24 sıraya girebilen öğrenciler bu okullarda (isterlerse) yatılı olarak okumaya hak kazanabilirler.
Bu okullara her yıl, 24 müzik ve 24 resim olmak üzere toplam 48 öğrenci alınmaktadır.
ÖZEL YETENEK SINAVI KOŞULLARI NELERDİR?
Yukarıda belirtilen önkoşulları sağlayan öğrencilerin Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine alımları ile ilgili iş ve işlemler aşağıda belirtilen takvim doğrultusunda yapılacaktır.
Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine başvuracak öğrenciler; ders kesiminden itibaren 5 iş günü içinde öğrenim gördükleri okul müdürlüklerinden alacakları form dilekçe [Ek-2; Ek-3; Ek-4] ile yine kendi okul müdürlüklerine başvuracaklardır.
Ankara, İstanbul ve İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müdürlüklerince her yıl Ağustos ayının ilk haftasında, diğer Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müdürlüklerince Ağustos ayının üçüncü haftasında yetenek sınavları yapılmaktadır.
Sınav sonuçları; tüm Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde aynı hafta içinde Müzik ve Resim bölümleri için ayrı ayrı olmak üzere kontenjan kadar asil ve yedek listeler şeklinde belirlenerek ilan edilmektedir.
Sınavı asil olarak kazanan öğrencilerin kayıtları tüm okullarda Ağustos ayının son haftasında yapılacaktır. Daha detaylı ve kesin bilgi için Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri müdürlüklerine başvurulabilir.
Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
Müzik Bölümü Yetenek Sınavı:
İki aşamalı bir müziksel yetenek sınavı -piyano ile- yapılır. Adaylar;
a) Müziksel işitme-yineleme
b) Müziksel söyleme
c) Müziksel çalma (bir çalgı çalmak zorunlu değildir) sınavlarından geçirilir.
Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
Resim Bölümü Yetenek Sınavı:
Resim alanı ile ilgili üç aşamalı yetenek sınavı yapılır. Adaylar;
a) Modelden çalışma (Karakalem desen)
b) Bellekten çalışma
c) Kavramsal çalışma sınavlarından geçirilir.
OKULUMUZDA NASIL BİR EĞİTİM VERİLMEKTEDİR?
Okulumuzun temel amacı müzik veya resim alanlarında öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim öğretim görmelerini; özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını; yabancı dil öğrenmelerini; yetenekleri doğrultusunda yorum ve uygulamalar yapabilen, yaratıcı ve üretken kişiler olarak yetişmelerini; milli ve milletlerarası sanat eserlerini tanımalarını sağlamaktır.
Okulumuzun bir Anadolu Lisesi statüsünde olması, İngilizce ve kültür derslerinin de ağırlıklı olarak programda yer alması nedeniyle, dileyen öğrenciler üniversitelerin sanat alanı dışındaki alanlarına da yönelebilirler.
9. ve 10. sınıfta alan derslerinin yanı sıra kültür dersleri ve İngilizce görülmektedir. 11.ve 12. sınıflarda alan derslerinin ağırlığı artmaktadır.
Yatılı ve gündüzlü öğrencilerimiz mevcut olup, tam gün eğitim-öğrenim verilmektedir.
OKULUMUZDAN MEZUN OLDUKTAN SONRA
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ ŞARTLARI NELERDİR?
Okulumuz müzik bölümünden mezun olan öğrenciler; eğitim fakültelerinin müzik öğretmenliği; konservatuarların şan ve müzikoloji bölümleri ile Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü'ne başvurabilirler.
Okulumuz resim bölümünden mezun olan öğrenciler; eğitim fakültelerinin resim/resim-iş öğretmenliği, güzel sanatlar fakültelerinin resim, heykel, grafik, seramik-cam, sinema-televizyon, iç mimari, mimarlık-mühendislik fakültelerinin endüstri tasarımı bölümlerine başvurabilirler.
Bunlar için öğrencinin, başvuracağı üniversitenin istediği puandan Ö.S.S.'yi kazanmış olması ve başvurulan üniversitenin yetenek sınavını kazanması gerekir.
__________________
TUALİM
|