Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Ahşap Boyama > Ahşap Boyama Teknikleri
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda

Ahşap Boyama Teknikleri Ahşap Boyama ile ilgili anlatımlar...

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır

Ahşap Boyama Teknikleri kategorisinde açılmış olan Ahşap Boyama Nasıl Yapılır konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ahşap Boyama Nasıl Yapılır
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
7707

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15.07.13, 17:42   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Ahşap Boyama Nasıl Yapılır

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır



Ahşap boyama merakınız varsa yada bende bir yerlerden başlayım diye düşünüyorsanız yazımızı okumadan geçmeyin. Ahşap boyama teknikleri, malzemeleri hakkında biraz bilgi topladık. Bu iş için neler gerekli, nasıl bir çalışma tekniği uygulanmalı hepsini teker teker açıklamaya çalışacağız.



Malzemeler

Ahşap obje (eski bir eşyanı yada hobby mağazalarından almış olduğunuz ham obje)
zımparaA
akrilik boya
çeşitli kalınlıkta fırçalar ve vernik (isteğe göre yarı mat da olabilir).

Yapılışı

Öncelikle objemiz ne olursa olsun işe zımpara yaparak başlıyoruz. Kuru bir bezle tozunu aldığımız objenin ipeksi bir yüzeye sahip olduğundan emin olduktan sonra açık istediğimiz renkteki boyayı bir kat sürüyoruz.

Boyanın ilk katı iyice kuruduktan sonra su zımparasıyla hafifçe yaniden zımparalıyoruz.

İkinci kat boyayı sürebiliriz.

Kuruma işlemi bittikten sonra üzerine dilerseniz istediğiniz tekniği uygulayabilir yada sade bir şekilde vernikleyip kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.


Ahsap Boyama Teknikleri;

Objenizi zımparalayıp temizleyin. Özellikle fotokopiyi yapıştıracağınız yüzeyin pürüzsüz olmasına dikkat edin.

Fotokopinizi tersten zımparalayarak kağıdı inceltin. Bu işlem kağıdın çok daha kolay ve pürüzsüz yapışmasını sağlayacak.

Resminizi önceden hazırladığınız yüzey üzerine dekupaj tutkalı ile yapıştırın. Yapıştırdığınız yüzeyde hava kabarcığı olmamasına dikkat edin. Resmin etrafını tamamlayarak ya da dilediğiniz bir tekniği uygulayarak objenizi tamamlayın...

Son olarak verniğinizi sürün. Objeniz hazır. Güle güle kullanın.

Transfer Tekniği:

Akrilik boya (1 boya + 2 su ) su ile inceltilir. Yassı kıl fırça ile ince bir kat sürülür kurutulur. Kuruyan boyanın üzeri sıfır nolu zımpara ile hafifçe zımparalanır (pürüzsüz yüzey fotokopi kağıdının iyi yapışmasını sağlar).

Transfer tutkalı fırça ya da parmakla sürülebilir. Önce resminizin boyalı yüzeyine ince bir kat daha sonra yapıştıracağınız zemine ince bir kat transfer tutkalı sürülür kurumaya bırakılır. Hızla kuruyup şeffaf hale gelince resmin boyalı yüzüne ikinci defa daha kalın bir tabaka transfer tutkalı eşit şekilde sürülür ve kurutulmadan hemen yüzeye yapıştırılır. Ortadan kenarlara doğru bir bezle hafifçe bastırılarak yapıştırılır. (hava kabarcığı kalan yerlere iğne batırılıp silinerek havası çıkartılır). Transfer tutkalı en az 3 saat bekletildiğinde tam ve şeffaf olarak kurur. Daha fazla beklenebilir ama 3 saatten önce kağıdı sökme işlemine geçilmemelidir.

Kağıdın yüzeyi çok az nemlendirilir ve bir köşesinden sökülmeye başlanır. Fotokopide renklerin yoğun olduğu yerlerden kağıt kolayca sökülecektir. Beyaz olan yerlerde fotokopi boyası olmadığı için kağıdın sökülmesi daha fazla nemlendirmeyi gerektirir. Beyaz yerlerden kağıdın temizlendiğine emin olmalısınız. Yoksa cila aşamasında yüzeyin üzerinde kalan kağıt tabakası pürüzler oluşturur.

Resim ince bir tabaka halinde yüzeye taşınmıştır. Kullanılan boyanın uygun renkleri ve uygun fırçası ile tamponlayarak resim tamamlanır. Gereken yerlerde sivri uçlu fırça kullanılır.

Son cila olarak; parlak bir yüzey için çatlatma verniği ya da mat bir yüzey için; mat sprey cila kullanılır.

Püf Noktası: Transfer yaparken transfer tutkalını hem obje üstüne hem de transferini yapacağınız fotokopi üstüne sürün ve hiç hava kabarcığı kalmadığından emin olun. Transferinizi açmak için en az 2 gün bekleyin.

İkinci aşamada kullanacağınız boyayı sulandırmayın. Şablonu yerleştirin ve tampon fırça ile boyama işlemini tamamlayın.

Stencil uygulaması yaptığınız fırça mutlaka kuru olmalıdır. Sulu kıvamda boya ya da ıslak bir fırça ile bu tekınik başarılı olmaz.

Verniğini sürdükten sonra objeniz kullanılmaya hazır.

vernik çatlatma:

Objenizi zımparalayıp temizledikten sonra boyayın ve istediğiniz tekniği kullanıp süsleyerek çatlatmaya hazır hale getirin.

Tamamlanmış objenize 1. verniği sürün ve kurumaya bırakın. Çatlatmanızın güzel olabilmesi için 1. kat vernik iyice kuruyana kadar bekleyin ve ısıtıcı fön gibi cihazlar kullanmayın.

2. kat verniği sürün ve tekrar kurumaya bırakın. Ortalama kuruma süresi 4 - 6 saattir. 2. kat vernik kurudukça çatlama gerçekleşir.

Obje iyice kuruduktan sonra pamuklu bir bez yardımıyla yağlı boya sürerek çatlakların dolmasını sağlayın. Çatlaklara süreceğiniz yağlı boyanın rengi objeyle kontrast yaratırsa çatlaklar daha güzel meydana çıkacaktır.

Son olarak panomuzu sprey vernik ile vernikliyoruz.

Zemin beyaz ya da açık renklerde akrilik boya ile boyanır kurutulur. Metalik renklerle de Patina çalışabilirsiniz.

Patina işlemi bir bezle veya fırça ile yapılabilir. Kuru bir bezin (penye kumaşı) üzerine biraz Patina cilası alınır üzerine çok az kullanılan boya alınıp yüzeye sürülür. Aynı işlem paletin içinde Patina cilası ile yağlı boyanın karıştırılıp fırça ile sürülmesiyle de yapılabilir. Yüzey kullanılan boyanın renginde bir cila tabakası ile kaplanmış olacaktır. Daha sonra kuru bir bezle ışıklı gözükmesini istediğiniz yerlerden Patinayı siliyoruz. Böylece eskitme işlemi yapılmış olur.

Patina cilası koruyucu bir tabaka oluşturduğu için verniklemek gerekmez. İstenirse Mat Sprey Cila ile verniklenebilir.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 15.07.13, 17:47   #2
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Cevap: Ahşap Boyama Nasıl Yapılır

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır


Ahşap boyama eski ahşap eşyaları veya henüz işlem görmemiş ham malzemeyi çeşitli malzemeler kullanarak isteğe,zevke uygun ,kullanılır hale getirme işlemidir.Tepsi,vazo,masa,çerçeve ,dolap,vs..
Malzemeleri genel olarak zımpara,çeşitli fırçalar,boyalar,vernik,süsleme için objeler gibi..
Teknikleri çatlatma,one-stroke,de-coupoge,transfer,porselen ,varak gibi çeşitli teknikler uygulanır.





Gerekli Malzemeler:
Uygun boyutta fırça
Su bazlı boya
MDF obje
Sıfır numara zımpara
Macun
Su kabı
Eski gazete ve peçete


Daha önce elinize hiç fırça almadıysanız, çekinmeden hemen şimdi başlayabilirsiniz.
Çok kolay ve çok eğlenceli olduğunu göreceksiniz.



Boyanın Hazırlanması:
Boya bir miktar akıcı olmalıdır. Aksi takdirde boyama yaparken pütürtüler oluşacaktır. Fazla sıvı olursa da zemin yeterince kapanmayacaktır ve birkaç kat boyama yapmanız gerekecektir. Kısa sürede boya kıvamını tutturmaya alışacaksınız. Bunun için boya satıcıları da size yardımcı olabilirler. Ayrıca boya firmalarının beyaz rengi değiştirmek amacıyla hazırladıkları renk tüpleri de hem kıvam hem renk hem de fiyatları açısından kullanıma uygundur. Boyayı küçük bir kap içine dökünüz. Eğer katı ise bir miktar su ile akıcı duruma getirebilirsiniz. Eğer sıvı olursa boya ilave ederek tekrar akıcılığını ayarlayınız.

Objenin boyama için hazırlanması:
Ahşap Boyama nasıl yapılır? Kullanacağınız mdf objenin kaliteli olmasına özen gösteriniz. Kaliteli olmayan objeleri 3-4 kat boyasanız bile istediğiniz görünümü elde edemeyebilirsiniz. Eğer objenizin bazı yerlerinde küçük boşluklar varsa, (örneğin tepsilerde kenar ile tabla arasında boşluk olabilir) bu boşlukları kapatacak şekilde macun sürünüz. 10 dakika macunun kurumasını bekledikten sonra zımparalayınız. Objenizde elinizi gezdirirken hafif pütürtülü gelen kısımları da zımparaladıktan sonra bir bez ile objeyi temizleyiniz.



Yapılışı

Boya ve obje hazır olduğuna göre artık boyamaya geçebilirsiniz.
Fırça önce suya batırılır. fazla sulu olmaması için fırçayı gazete üzerinde hafifçe gezdirirseniz fazla su gazeteye geçecektir. Yine de sulu ise peçete ile kurulayınız. Fırçayı boyaya batırınız. Fırçanızın genişliğine eşit olarak objeyi uzunlamasına bloklar olarak düşünebilirsiniz. Boyanacak bloğun baş kısmına yakın yerden başlanarak düz çizgi halinde boyayınız. Boya fırça üzerinde bitince tekrar boyaya batırınız.Blok boyaması bitirilmeden yan taraftaki bloğa geçilmemelidir. Mümkün olduğunca düz bloklar halinde boyarsanız boyama bittiğinde çok güzel bir görüntü elde edersiniz.

Birinci kat boyama bittikten sonra 15-20 dakika kurumasını bekleyiniz. Sonra tüm objeyi hafifçe zımparalayınız ve bezle siliniz. Elinizi hafifçe obje üzerinde gezdirdiğinizde yumşacık olduğunu hissedeceksiniz. Pütürtülü gelen yerler kalmışsa tekrar hafifçe zımparalayıp siliniz.
Objeyi ilk katta yaptığınız şekilde bir kez daha boyayınız. Beyaz veya çok açık reklerde bazen üç kat gerekebilir. Genellikle iki kat boya uygundur.



Boyama işleminiz bitti. Objenizi sade kullanmak istiyorsanız vernikleme işlemine geçebilirsiniz. Diğer tekniklerle süslemek istiyorsanız, istediğiniz tekniği seçerek işleminize devam ediniz.


Fırçanın temizlenmesi:
Boya su bazlı olduğu için fırçayı su ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca yıkarken bir miktar bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ahşap, ahşap boyama nasıl yapılır, boyama, nasıl, yapılır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ahşap Boyamada Çatlatma Tekniği Nasıl Yapılır? - Çatlatma Teknikleri Renklerin Dansı Ahşap Boyama Teknikleri 1 06.01.20 10:32
Ahşap Boyama Yapımı Nasıl Yapılır Videolu Anlatım Renklerin Dansı Ahşap Boyama Uygulama Videoları 0 15.07.13 17:34
Ahşap Boyamada Çatlatma Tekniği Nasıl Yapılır Videolu Anlatım Renklerin Dansı Ahşap Boyama Uygulama Videoları 0 15.07.13 17:31
Ahşap Boyamada Dekupaj Nasıl Yapılır Videolu Anlatım Renklerin Dansı Ahşap Boyama Uygulama Videoları 0 15.07.13 15:53
Hint Kınası Nasıl Yapılır(Geçici Dövme Nasıl Yapılır) Tualim Vücut Süsleme - Dövme 0 26.03.09 14:12


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.