Konu
:
İbrahim Çallı Biyografisi
Tekil Mesaj gösterimi
06.02.09, 22:35
#
1
Kullanıcı Profili
Admin
Administrator
Tualim.Net
Admin
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 4
Mesajlar: 422
Konular: 414
İbrahim Çallı Biyografisi
İbrahim Çallı Biyografisi
İbrahim Çallı, Türk resim sanatının köşe taşlarından biri. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra nüktedanlığı, esprileri, hazırcevaplığıyla eşi benzeri olmayan bir kişilik. Türk resminin yenilikçi sanatçılarının bir çatı altında toplandığı 1914 kuşağına adını veren kişi Türk resim sanatının kendine has kişiliklerinden biri olan İbrahim Çallı, 1882 yılında Denizli'nin Çal kasabasında doğdu. Resim sanatına küçük yaşlardan beri ilgi duyan Çallı'nın yaşamındaki en önemli dönüm noktası, genç yaşında Çal kasabasından çıkıp İstanbul'a gelişiydi. İstanbul'da arzuhalcilikten gazete dağıtıcılığına kadar her türlü işe giren Çallı bir yandan da geceleri mum ışığında resim yapmayı sürdürdü. Ressam Şeker Ahmet Paşa'nın dikkatini çekmeyi başaran Çallı, onun aracılığıyla Sanayi-i Nefise'ye girdi. Sanayi-i Nefise'yi altı yıl yerine üç yılda bitirdi. Öğrenimini tamamlamak üzere Paris Güzel Sanatlar Okulu'na gönderildi. Paris dönüşünde Sanayi-i Nefise'nin öğretim kadrosundaydı artık. 1914-1947 yılları arasında sürdürdüğü hocalığı boyunca Şeref Akdik, Saim Özeren, Elif Naci, Mahmut Cuda gibi kendisinden sonraki sanatçı kuşağının yetişmesinde etkili oldu.
Sanat ve özgür düşünce
Sanatta yenilik arayışlarının öncüsüydü Çallı. Portre, peyzaj, natürmort ve 'nü'lerinde döneminin kalıplarını yıkan bir tavır sergiledi.
Bir öğretici olarak atılımcı kişiliğini öğrencilerine aşılamaya çalıştı. Sanatın ancak özgür düşünceyle gelişebileceğine duyduğu inançla yaklaştı onlara. Öğrencilerinden Cemal Tollu, Çallı'yı şöyle anlatıyor: "Çallı'yı diğerlerinden ayıran ve onun büyüklüğünü yapan bence; ne getirdiği yeniliklerde ne talebelerine öğrettiği teknik ve estetik bilgilerdir. O, talebelerine sonsuz bir sanat aşkı aşılamak kudreti göstermek suretiyle kuvvetli bir neslin yetişmesine imkan vermiştir."
Akademi'den emekliye ayrıldıktan sonra da öğrencileriyle birlikte olmayı sürdürdü, evinin kapısını genç yeteneklere açtı. Sanatçı kimliğinin özgür ortamlarda gelişeceğine inanan Çallı, kendi atölyesinde bu ortamı yeşertmeye gayret etti ömrü boyunca.
Söyleşilerinden birinde sanatın 'insan malı' olduğunu vurgulayarak, "
İsterim ki vatandaş resmi sevsin. bu iş para ile pulla değildir. İlhamı cemiyet sipariş eder, sanatkar da yaratır
" diyordu.
İbrahim Çallı'yı 22 Mayıs 1960'ta, geçirdiği mide kanaması sonucu yitirdik. Vasiyeti, kişiliğinin güleç, esprili yönünü yansıtıyordu yine de:
"Ağlayan sızlayan insandan bana ne hayır gelir? Benim arkamdan gülün, eğlenin, neşe ile beni yad edin."
İbrahim Çallı Resimleri/Eserleri/Tabloları
__________________
Admin
Admin
Açık Profil bilgileri
Admin nickli üyeye özel mesaj gönderin
Admin´nin Web Sitesini ziyaret edin
Admin - Daha fazla Mesajını bul